Charlotta Malm vill avbilda det mänskliga förtroendet för godhet

Charlotta Malm vill avbilda det mänskliga förtroendet för godhet

Charlotta Malms verk ger intrycket att hon målar för godhetens skull, och det gör hon. Men vägen fram till ett fulländat verk är inte bara en glad dans på rosor. Om något är riktigt njutbart under skapandets gång är det snarare förnimmelsen om att vara färdig, anser hon.

Känslan att vilja göra rätt för sig och att sprida godhet är det som motiverar Charlotta framför målarduken. I en tid av mörker och elände runt om i världen hoppas hon med sina färgglada verk kunna ge glädje till betraktaren, men något glädjerop gör hon sällan själv mitt i målarprocessen. Istället beskriver hon det som en kant hon bara måste ta sig över och att första penseldragen ofta är välplanerade. Vad det sedan bär åt är däremot en mer förflugen företeelse – där motiven aldrig ändrar grund men skiftar i sina särdrag beroende på dagen.
– När jag är färdig måste jag känna att känslorna bakom verken knyter ihop. Även om det bara är ett glatt och tillsynes enkelt motiv på någon påväg till sin cykel så måste det vara en förenad förståelse. 

Se Charlotta Malms portfolio här!

Hur skulle du själv beskriva din stil?
– Jag skulle säga att den är mycket mänsklig och har sin grund i det som är glatt i livet. Sen är det inget medvetet mål att jag målar för att pigga upp personer, snarare så blir det bara som det blir och är ingeting jag helt och hållet kan bestämma innan. Samtidigt måste jag även ha med mig en känsla att jag vet vad jag håller på med under processens gång. Jag måste känna till grunden för att sen våga ta ut svängarna och ta verket till en mer oväntad och spännande plats.

Hur brukar du känna dig mitt under en skapandeprocess?
– Vissa målar och gläds direkt åt själva processen, andra gör det bara när de mår dåligt. För min del är det varken eller. Självklart mår jag bra av att skapa men jag skulle heller inte säga att det är något jag helt och hållet njuter av. Tillståndet av att jag ska göra klart och att det ska bli bra tar över, på ett bra sätt förstås.

Charlotta Malm ställer ut i Artportables showroom vecka 11. 

Om författaren