När Hanna-Maija och Jan träffades för 22 år sedan hade Jan aldrig målat tidigare. Hanna-Maija har däremot målat och ritat sedan barnsben och fick med sig Jan på den kreativa vägen. Trots att de målar mycket tillsammans så skiljer sig deras respektive konstnärskap åt.
– Vi är två kreativa pensionärer som vill ta vara på vår skaparlust och uppskattar konst i flera olika former. Bland annat arrangerar vi en målarcirkel där vi är 7-8 kreatörer som ses och målar tillsammans och inspireras av varandra, säger Hanna-Maija. 

De finner inspiration på olika håll och dras till olika motiv. Resor runt om i Sverige och medelhavet är bland annat utgångspunkter för sin konst. Hanna-Maija uppskattar att gestalta människor, rörelser och känslor. Hon inspireras bland annat av dans, feminism och livet. Målandet har blivit som en slags mindfulness för henne. Jan å andra sidan dras till att måla natur, vatten och båtar. Han värdesätter uppmärksamhet och vill ägna tid åt det tekniska i målningen och är noggrann med skuggor och ljus.

suffragette womenBesök Hanna-Maija och Jan W Bergmans portfolio här
“Jag ser målandet som en typ av mindfulness”

– Vi föredrar båda två att måla med akvarell på grund av att det är smidigt att ta materialet med sig och färgen tacksamt kan användas på papper. Vi uppskattar även att emellanåt använda oss av akryl på duk, säger Hanna-Maija.

De två kreativa pensionärerna vill fortsätta att inspireras och uttrycka sig kreativt. Initiativet med målarcirklar äger rum en gång i veckan i en luftig lokal belägen vid Fältöversten i Stockholm. Detta initiativ är något som paret känner starkt för då det skapar möjligheter för fler kreativa personer som inte har möjlighet att måla i hemmet.

dance people

“Vi finner inspiration från resor vi gjort runt om i medelhavet och Sverige”

Under konstkarriären har paret tillsammans med ICA Foto arbetat fram deras konst som bland annat pryder kalendrar och glasunderlägg, som de är väldigt stolta över.

Konstnären Johan Thunberg, som också är representerad av Artportable, är en stor inspirationskälla och person som paret känt sedan 2001 då de studerade hos honom. De brukar åka till hans ateljé beläget vid Laxön, Gävle för att inspireras av naturen och sällskapet.

winter landscape

Besök Hanna-Maija och Jan W Bergmans portfolio här