Marica Ågren-Hagblads kärlek och fascination för hästar lyser igenom i hennes konstverk, liksom glädjen att skildra de magnifika varelserna. Marica har målat hela sitt liv och har levererat oräkneliga beställningsarbeten under sin karriär. Det är dock relativt nyligen som hon givit sitt konstnärliga uttryck fria tyglar genom att skapa sin egen serie konstverk där hästar och orkidéer smälter samman.

Tanken med hästorkidéerna var att måla något som tilltalar ögat. Enligt Marica är hästar och orkidéer de vackraste inom djur-, respektive växtriket och i och med föreningen mellan de två skapades en ny varelse. I denna magiska värld som Marica introducerat kan livshändelser som inkluderar oss människor manifesteras – Livscykler, kärlek, förlust, födsel, åldrande och död.  

Equus x Orchideaceae III

Marica målar i flera tekniker men främst med vattenfärg och färgpennor. Hon täcker ytan med akvarell och när ytan torkat målar hon ett lager med färgpennor där ljus, skuggor och detaljer träder fram. “Ibland målar jag också med mjuka pastellkritor, men mest för djurporträtt. Det händer till och med att jag gör teckningar med svarta blyertspennor och då och då gör jag oljemålningar”, berättar Marica. 

– Mina fritt konstnärliga verk har relativt nyligen börjat ta plats men jag har arbetat som illustratör och lärare sedan mitten av 1980-talet. Då målade jag mer djurporträtt, mestadels hästar och hundar på uppdrag. De kunder jag hade var främst djurägare, stuterier, gårdar, kennlar och avelsorganisationer i Sverige och ibland i Norge.  

I serien ovan har Marica avbildat de fyra elementen – vatten, luft, eld och jord. Dessa element manifesteras i motiven, men varje verk innehåller även intressanta händelseförlopp som förmedlar människors liv.

I verket ”Equus x Orchideaceae IX Aqua” rinner vattnet i ett kretslopp från en blomma till en annan för att ge liv.

 

I verket ”Equus x Orchideaceae X Ignis” är glöden det sammanhängande temat. Kraften kommer nerifrån och glöden stiger upp i nerverna och stjälkarna för att sedan flamma upp i blomman och lysa upp i mörkret.

 

I verket ”Equus x Orchideaceae VIII Caeli” följer vi en knopp som blir en blomma och med åldern blir mer och mer transparent för att vid döden lossna från fästet och flyta ut i oändlgheten.

 

I verket ”Equus x Orchideaceae XI Humus” växer orkidén upp genom jorden och förmultnelsen sprids uppför stjälken. Med tiden omvandlas växten återigen till jord. 

 

Var finner du inspiration?

– Jag är mycket förtjust i 1700-talskonst och min favoritkonstnär är den brittiske målaren George Stubbs vars målningar föreställer magnifika hästar. Han studerade och målade dem inifrån och ut ibland och han kände till varje liten muskel. En annan av mina mer moderna favoritkonstnärer är fotografen Yann Arthus Bertrand med sina måleriliknande bilder av hästar. Jag gillar blixtarna och färgen i hans bilder. Han är en mycket skicklig fotograf när det gäller andra motiv också. 

Maricas verk har en magisk mystik och färgerna är iögonfallande och attraherande vilket hjälper till att skapa den prakt Marica vill få fram. Praktfullt är ledordet; praktfulla färger, växter och mönster. Hon vill hela tiden bygga vidare och hitta nya vägar att korsa de två släktena. Hästarna figurerar som blommor eller som blad, och Marica utforskar fler möjligheter här. Konstverken har alla latinska namn som spelar på deras respektive släkten. Inom orkidéodling är det naturligt att korsa arter med varandra så Marica tar detta ett steg längre i och med födelsen av varelsen Equus x Orchideaceae

Besök Maricas portfolio på Artportable

Equus x Orchideaceae II