Mötet mellan spontanitet och strikta strukturer – ett givet tema i Petra Karlssons konstnärliga uttryck

Mötet mellan spontanitet och strikta strukturer – ett givet tema i Petra Karlssons konstnärliga uttryck

Faran för att hamna i ett fack har framkallat konstnären Petra Karlssons artistiska nisch. När hon låter skilda sinnesstämningar av total kontroll och impulsivitet kollidera fullföljer hon sitt konstnärliga gebit: att dyka ner i det okända och utföra udda tester med detaljer. Detaljer som, enligt henne själv, sällan behöver kännas självklara i sammanhanget.

Många konstnärer har en tydlig bild av vad de gestaltar vid första penseldraget. För Petra Karlsson sker dock det hela i en process där slutförandet av ett verk blivit något av det viktigaste, men ävenså mest oförutsägbara. Ett skede där verket kan vända i nästan vilken riktning som helst. Artportable tog pulsen på konstnären som helst målar i en stressig sinnesstämning och ställde några frågor om vad vi kan vänta från henne den kommande tiden.

Hur går skapandeprocessen oftast till?
– Jag vill att folk som ser mina tavlor ska känna färgerna, kombinationen av olika små detaljer som finns utspridda och även dynamiken i alla olika tekniker som jag blandar. Jag försöker testa det som inte så många gjort förut och är ute efter annorlunda strukturer med akvarell och sprayfärg. Ibland känns det som att jag lyckats med det, ibland inte. Men det är bara färg, så då är det bara att göra om och sen göra rätt. Jag vill personligen inte passa in i en mall. Jag vill vara som jag är.

Hur kom konsten in i ditt liv?
– Jag har målat dessa motiv sedan tre år tillbaka. Förut handlande mitt målande mycket om ansikten, kroppar, vatten och sjöjungfrur men när jag senare fick barn så slutade det kapitlet. Konsten kom på riktigt in i mitt liv när en arbetskamrat gick i pension. Hon sade att hon skulle ägna sin tid åt att måla istället. Kort därpå träffades vi för att göra just det tillsammans. Det hela resulterade tillslut i en utställning vi hade ihop i Viken, Karlstad. Nu älskar jag att sitta tyst och bara måla tillsammans med henne.

Det känns som att många av dina verk tar avstamp i en drömsk miljö.
– Det tror jag verkligen också. Alltså, jag gillar ju de som verkligen kan utföra realistiska självporträtt men när jag målar vill jag vara i en egen värld. En fantasivärld där ingenting kan bli allting. Jag är ute efter former, små detaljer som kan gömma sig mitt i det glittriga.

När känner du dig som mest inspirerad?
– För det mesta så är det när jag har ett litet stresspåslag. Då händer det saker i fantasin. Ofta kan jag börja med en viss idé och sedan sluta med en helt annan, just för att jag då befinner mig det här stressiga tillståndet. 

Kan du minnas några tidiga influenser till ditt konstnärskap? Andra konstnärer eller bara företeelser i ditt liv som inspirerat dig?
– Jag tycker ju om Caroline af Ugglas. Sen mår jag väldigt bra av att titta på Monet även om jag samtidigt känner att jag aldrig kommer att nå dit själv.

Sist men inte minst – vad händer härnäst? Har du några kommande projekt eller idéer som snart kommer få ta form?
Jag har en utställning i Mariestad den 30 oktober. Då kommer jag vara på plats och hänga med en konstnär som heter Annika Röös. Helt nytt material kommer även visas upp då!

Se mer av Petra Karlssons konst här.

Om författaren