Avesta-bon Pernilla Nyman ser måleriet som ett krav i vardagen. Med sina dalahästar tolkar hon samhällsfrågor och debatter och inspireras av möten med människor. Under vecka 39-40 ställer Pernilla ut konstverk i Artportables fönster.

Berätta om dina verk i utställningen hos Artportable.

– Allt startade med verket “Elak Dalahäst”. Målningen kom till när debatten om vargarna i Sverige var som hetast i media under tidigt 2010-tal, det kom stark avsky från jägare i Dalarna och jag ville koppla ihop och tolka det med vår älskade dalahäst. Jag såg verket som ett kritiskt debattinlägg i samhällsdiskussionen.

Dalahästen har sedan dess ständigt hängt med i Pernillas skapande. Hon ser den nästan som ett sällskapsdjur som utvecklas och växter. Kring sitt tema funderar hon hur det skulle vara om dalahästen faktiskt existerade som ett djur i våra skogar.

Döden
Besök Pernilla Nymans portfolio här

Berätta mer om dina motiv där dalahästen har huggtänder.

– Jag ville göra dalahästen så lik en varg som möjligt, men har även dragit det längre. I Björns Trädgård-målningarna vill jag associera dalahästen till kamphundar i koppel som ännu inte är fullvuxna.

– I målningarna är platsen bunden till Björns Trädgård på Södermalm i Stockholm, men här är även min liknelse av den påhittade rädslan för dalmasering närvarande. Det är lika absurt att vara oroad för att dalmasar ska ockupera mark och bygga fäbodar som rädslan för islam och dess spridning.

Björns Trädgård

Var finner du inspiration till dina konstverk?

– Samhällsfrågor och möten med människor inspirerar mig allra mest, platser där åsikter och samtal skapas är viktiga för min kreativa skaparglädje. Populärkultur är också något som jag dras till att göra tolkningar av med dalahästen.

 

Berätta mer om dina verk som är inspirerade av populärkultur.

– Efter att ha gjort flera målningar som berör lite tyngre ämnen som rädslan för islamisering och dalmasering ville jag göra något mer lättsamt. Jag funderade kring vad dalahästen skulle kasta sig in i denna gång. Jag tänkte att dalahästen skulle få provfilma för ett antal filmer och då blev dalahästens filmaffischer till.

– Tyvärr fick han inte några roller men både han och jag har inte gett upp hoppet utan ska fortsätta spåna på fler roller som kan tänkas passa.

Ack du WarmelandBesök Pernilla Nymans portfolio här

Pernilla Nyman ställer ut i Artportables fönster vecka 39 till 40. I Fors, Avesta har hon även sin egen ateljé i sin bostad, ett före detta församlingshem med 6 meter i takhöjd och kyrkfönster. Pernilla arbetar även med beställningsverk och förfrågningar kommer in från hela landet.