Konstkoordinator Michaela tillsammans med Ewa Löfling. Foto: Sten Nygren

Bättre Konst på Åsögatan i Stockholm har växt med ett showroom. Showrummet är till för att synliggöra konst och konstnärer. Kontakt och spridning sker genom Bättre Konsts konstkoordinatorer och digitalt genom sociala medier där Bättre Konst når över en halv miljon människor i månaden. Besök i kontorets Showroom är enbart möjligt genom inbokade möten. Kontakt

Här följer en intervju med Ewa Löfling vars verk nu visas.

Du har i samråd med din Konstkoordinator Michaela ställt ut fem verk i Bättre Konsts showroom på Åsögatan på Södermalm.

– Det är fem verk som bland annat skildrar lite hur det kan se ut i skallen på mig! Mina verk föds ur upptäckarlust, jag går in i ateljén och kommer inte ut förrän både jag och tavlan nått en ny plats.

Vad i ditt skapande är viktigt för dig just nu?

– Jag jobbar mycket med intuitiv balans. I mina tavlor vill jag alstra en sorts harmoni ur kaos med hjälp av mötet mellan färg och form. Jag balanserar formlös färg med mer strukturella element.

Ewa Löfling. Foto: Sten Nygren

Se fler verk i Konstguiden

Berätta om din väg till måleriet.

– Allt började med en akvarellkurs på 80-talet. Sedan dess har jag målat av och till i alltmer intensiva perioder.

– Jag minns en gång när min mamma kom på besök och hela matbordet var täckt av målarfärger och dukar. Jag måste ha sett helt tokig ut! Fläckiga målarkläder, håret på ända. Det var på tiden då jag slet för att konsten skulle få plats i livet. Idag upplever jag mer balans.

Se fler verk i Konstguiden

Vad är annorlunda nu jämfört med när du började?

– Allt är friare. Jag känner mig mycket mer hemma i mig själv. Jag vågar ta ut svängarna mer med konsten idag.  

Du har berättat tidigare om din diagnos, förändrades din konst något när du fick den?

– Jag tänkte inte på det då, men det har bidragit till min frihetskänsla. Jag har lärt mig att mitt inre lugn inte är något som står i vägen för skapandet, att skapandet kan vara en källa till välmående snarare än något som måste ske i misär!

Vart hämtar du inspiration just nu?

– Jag älskar att samla inspiration från andra konstnärer. Till exempel Stina Wollter. Carolina Gynning inspirerade mig ett tag men sedan blev jag lite less på henne! Stina är den återkommande inspirationen.

– Hon var på besök i Umeå nyligen för en boksignering och jag började faktiskt gråta när jag träffade henne. Jag blev så rörd, och hon med tror jag!

Konstkoordinator Michaela tillsammans med Ewa Löfling. Foto: Erik Nordlander

I vilken riktning vill du ta måleriet härnäst?

– Jag har ju jobbat i huvudsakligen intuitivt hela tiden, för det har passat mig bäst. Jag ogillar egentligen kurser men nu går jag en för att förfina det tekniska i mitt måleri. Det är bara att köra igenom obehaget.

– När jag ser på mina favorittavlor kan jag undra hur jag ska någonsin ska lyckas med något likande igen. Men då slår jag på hårdrock så högt jag bara kan och kämpar mig igenom prestationsångesten, tills jag kommer ut på andra sidan med något nytt och outforskat.

Du ställer ut på Luxembourg ArtFair i december.

– Det ska bli jätteroligt! Utmaningen där är att alla tavlor ska vara i formatet, 80x80cm. En av de jag visar i showroomet nu är tänkt för Luxembourg sen. Så eventuella köpare får finna sig i en lite längre leveranstid!

Kontakta Ewa direkt

Kontakta Bättre Konst och byrån Hosono