Bli medlem på Artportable!

Under en intervju i december 2018 yttrade Marie Andersson de ord som hon idag lever efter. Beslutet att ta det verkligt stora steget i konstnärskapet började enligt Östersundskonstnären där och då.

I december 2018 såg saker annorlunda ut. Konsten hade länge levt inom Marie och hennes verk uppmärksammades och såldes när hon ställde ut – hon hade haft konsten som medicin och konsten var något som fick henne att släppa allt annat. Samtidigt ville hon ta nya steg och komma ut mer.

– Det jag kan känna är att det var då, i samtal med dig, när jag hör mig själv säga att det får komma med tiden – det är då jag inser att jag får göra slag i saken.  

Våren 2019 blev målandet åter som medicin för Marie. Samtidigt som Marie älskade sitt jobb var det inte längre hållbart. Marie som länge arbetat med ledarskapsfrågor, förbättringsarbete och verksamhetsutveckling och varit en sådan som orkat allt,  behövde ro. Efter att varit sjuk 2016 fick hon ett återfall i december 2018. Räddningen var att måla.

– Jag blev arbetslös ett tag där, men fortsatte att måla – och funderade på samtalet jag haft med dig. Ska jag köra så är det nu – jag kan inte vänta tills jag blir pensionär. Testar jag nu och ser att det inte fungerar kan jag komma tillbaka till jobbet, tänkte jag. Jag kände bara att tiden var inne.

 

Bli medlem på Artportable!

Sedan dess har pusselbit efter pusselbit fallit på plats för Marie. Hon har fått snurr på kurser, utställningar och printförsäljning i Sverige och har parallellt påbörjat en satsning internationellt.

– Kombinationen att måla och hålla kurser är så bra. Viktiga pusselbitar just nu är synligheten via Facebook, Instagram och Artportable. Jag har också fått kontakt med Almhaga Gallery med vilka jag kommer åka till Art expo i New York.

Efter att ha uppnått det som tidigare känts ouppnåeligt vill Marie idag avdramatisera steget till att bli heltidskonstnär. Hon vill få fler att våga ta steget och förmedla känslan att inget är omöjligt.

– Det har inte känts fel en sekund. Det har inte funnits en tvekan eller ånger någon gång. Detta var meningen och jag kommer att fortsätta så här. Därför vill jag också dela med mig och visa hur kul det är.

Marie har under åren samlat på sig stora kunskaper inom alla aspekter av konstnärsskapet. Hennes djupa kunskap om de konstnärliga teknikerna gör hennes fjällmålningar helt unika och har tagit många år att utveckla.

–  Jag testar gärna olja och akryl, men jag så förälskad i akvarellen. Jag känner att jag fortfarande har den här nyfikenheten i materialet. Akvarellen är så spännande och det kommer nya grejer hela tiden så att jag får prova mig fram. Jag jobbar mycket med Daniel Smith, Winsor & Newton och White Knight, och jag målar i huvudsak med tubfärger. Det kommer mycket nytt, exempelvis färger som är magnetiska från Daniel Smith. Målar jag med dessa kan jag skapa mönster genom att föra magneten på undersidan av pappret. En del färger kallas granulerade och skapar fantastiska mönster i kombination med mycket vatten som kickar igång färgen.

Även Maries erfarenheter av marknadsföring kommer väl till pass och nya möjligheter uppstår när hon satsar internationellt.

– Jag ställde ut mycket för 20-25 år sedan, men då var det tidningsannonser och någon lokal radiokanal. Det kunde vara vernissageinbjudningar som jag la i folks brevlådor. Detta som händer nu med sociala medier gör att någon från Marocko plötsligt ber mig att komma dit och hålla kurs, eller att någon från Frankrike kontaktar mig och beställer ett verk. Dessa saker fanns inte på kartan för 20 år sedan, det är sådan otrolig skillnad.

Men Marie höjer också ett varningens finger för oseriösa aktörer.

– Jag hugger inte på allt och det är extremt viktigt att lära sig bedöma vad som är seriöst när det kommer till sociala medier. Jag försöker skapa samarbeten med bra verksamheter där vi har ett givande utbyte. Ett exempel är Enaforsholm Fjällgård där jag kan komma när de har mindre beläggning. De står för boende och god mat medan jag står för kurserna. Jag gillar de här samarbetena som stärker bägge parter.

Samtidigt som Marie kämpat sig tillbaka från utbrändhet och tagit sig an nya utmaningar blev 2020 ett väldigt speciellt år med Covid-19.

– Det har ändå känts ganska positivt. Det var inställda utställningar i Italien, USA och Polen för mig. En hel del blev skjutet på framtiden – både internationellt och i Sverige. Jag skulle exempelvis ställt ut ställt ut i Tallbo i Gävletrakten, men det är skjutet på framtiden. Det känns som att nästa år kan bli ett bättre år ekonomiskt och det känns väldigt positivt att jag får förfrågningar för framtiden. Nu måste jag hålla koll på schemat så att jag ej tar på mig för mycket.

Marie fortsätter att utveckla sig tekniskt och det är många som följer hennes spännande resa framåt!

– Jag jobbar med tubfärger i konsistenser från te till smör. Det tjockaste är nästan som akryl. För att få det mest bastanta i fjälltopparna är det tjockt med färg. Jag inspireras av kollegor och ser hur de använder sig av olika tekniker. Jag är inte orolig för framtiden och känner att jag vill dela med mig av det jag lär mig på vägen. 

Marie Andersson säljer originalverk, giclée-tryck och håller kurser. Läs mer på Marieanderssonart.com och i hennes portfolio på Artportable. I samband med Maries utställning i Artportables Showroom med start vecka 50 kommer kurser att anordnas. För mer info kontakta Marie genom hennes portfolio på Artportable

Under vårt samtal på Kulturfyren på Skeppsholmen har Marie arbetat på en stor akvarell som hon påbörjat dagen innan. Hon tar ett steg tillbaka ser på målningen. Passionen lyser i hennes ögon. ”Fy fan vad bra det blir!”

Bli medlem på Artportable!