Marie Andersson är den internationella akvarellkonstnären från Östersund som förälskar sig i varje ny målning vid staffliet. Under tre veckor i december ställer hon ut i Artportables Showroom – det blir en härlig blandning av kalla vinterfjäll och varma sensommardagar i Stockholm som ingen vill missa!

Konstnären Marie Andersson än van vid att gestalta magnifika fjällandskap men en pusselbit till utställningen på Artportable påbörjades under ett besök i Stockholm i slutet av sommaren. Marie påbörjade en målning, med staden runt om till inspiration, som nu äntligen är redo att visas upp i färdigt skick.

Vad får vi se mer under utställningen på Artportable?

– Man skulle kunna säga att det blir vinterfjäll möter Sensommarstockholm. Jag fotade mycket under mitt besök och jag upptäckte även, när jag stod och målade en vy över Skeppsholmskajen att motivet påminde mig om hur jag tänker när jag målar fjäll. Hur ljuset kommer in och hur skuggorna faller. Jag vill förmedla en känsla i ljuset – det kan bli både dramatiskt och vilsamt.

andersson.m.

Föredrar du att måla efter ett fotografi eller på plats?

– Jag gör på båda sätten, men när jag tittar på en målning där jag vet att jag har stått utomhus så skapas en väldigt stark känsla inom mig. Jag återupplever platsen, hör ljuden, känner hur vinden blåser. Kanske har jag till och med använt mig av vatten från just den platsen. Det blir väldigt speciellt.

Har du något verk som är dig extra kärt i den här utställningen?

– När man står och målar blir man så himla kär i varje verk. Men det finns en målning från Gamla stan, där man ser ner i en gränd. Det står en massa cyklar lutade längst med väggen och ljuset är otroligt. Den målningen är det nästan så att jag är osäker på om jag verkligen vill sälja, och då är det inte många målningar som jag behåller själv.

andersson

Vad har du för mål och ambitioner framöver med ditt konstnärskap?

– Jag vill fortsätta jobba för en internationell bas, och bredda den. Sedan hoppas jag ju även att det ska släppa med Corona, för jag älskar att hålla i målerikurser på häftiga platser. Att möta människor och vara nära inspirationskällor. Jag hoppas att de kurser jag har planerade i början av nästa år kan bli av. Men jag ska även jobba för att få till webbutbildningar framöver, då tiderna kanske kräver det.

marie andersson

Upptäck fler av Marie Anderssons verk i hennes portfolio.
Hon tar emot beställningar och både originalmålningar och fine art prints.

Akvarellkursen som skulle ha hållits i samband med utställningen på Artportable har tyvärr ställts in för att genomföras vid senare tillfälle.