Tre tavlor, ett motiv och ett verk – konstnären Tommy Østman har fokuserat på utforskandet av färgskalan i sin tolkning av en av Stockholms mer luxuösa byggnad. Nu ställs verket ”De tre ljusen” ut i Artportables Showroom.

Kan du berätta om idén bakom det här verket?

– Det är svårt att tala om varför man väljer ett visst motiv eller varför man väljer att måla det tre gånger. Jag fick en tanke, en bildidé. Triptyken föreställer en av byggnaderna på Strandvägen och det är inte arkitekturen det handlar om utan mer vad byggnaden står för. Det är ju en av de mest fashionabla fastigheterna på en utav Stockholms mest fashionabla gata. Det händer något i upprepningen, lyxen och överflödet.

Hur skiljer sig de här olika variationerna av byggnaden sig åt?

– Det är i färgen, de har fått tre olika färger – röd, grön och blå. Jag tänkte att jag skulle kalla den RGB men man behöver ju inte kalla en tavla Röd om den är röd, det ser man ju. Förutom färgerna är det även tre olika typer av ljus i de här tavlorna och när jag läste en bok av David Peace där det stod om de fem ljusen tyckte jag att det passade väldigt bra med ljusen i triptyken. Så jag kallar verket ”De tre ljusen”.

tommy.Østman

Upptäck fler av Tommy Østmans verk i hans portfolio.

Tommy Østmans akvareller sticker ut i hans arbete med färg- och ljussättning och det går även att påtala en otrolig teknisk skicklighet. Men att tala om tekniken bakom konsten är, enligt Tommy själv, irrelevant då det inte är teknik som avgör om verket är bra eller inte.

– Teknik har egentligen inget med konst att göra. Av de konstnärer jag gillar, som Matisse, Sigrid Hjertén, Helene Schjerfbeck, Jackson Pollock, Edward Hopper, Ola Billgren och Yves Klein, så skulle man kunna säga att Billgren var en riktig tekniker. Men så tittar man på Hjertén som målade krokigt och var vansinnigt duktig på färg. Och Klein målade bara blå tavlor. Det är klart att det finns teknik bakom, men det är inte det man ska tänka på. Det som avgör om ett verk är bra är hur man reagerar när man står framför det.