Lena Kösters konstnärliga förmåga att blanda uttrycksformer har banat väg för ett unikt artisteri. Att beröra det mörka, provocerande är inte alls något som skrämmer. Snarare utgör det ett fascinerande, ibland aggressivt uttryck för betraktaren av hennes bildvärd.

Lena Köster, som snart fyller 70 år, är själsligt lik en 40-åring och en mångsysslare av rang. När Lena inte målar, skriver hon eller håller på med musik. Hon har varit verksam som journalist och vid pensionen började hon måla. Ett intresse som skulle komma att visa sig bara bli större och större.
– Jag skrev böcker och åren gick. Sedan när jag blev pensionär tänkte jag: ‘Vad fan, jag gör väl vad jag vill? Och det jag vill är att måla’. Jag kom på att jag kanske inte kan få ut det jag har i mitt huvud. Men vad spelar det för roll? Då får jag väl måla fult. Så jag målar för min egen skull! Efter ett tag gick det bara bättre och bättre. Folk började köpa mina tavlor, vilket såklart är ett stort plus. Det var oerhört glädjande när många visade intresse, men samtidigt kunde jag nästan skämmas på något vis. Jag har ju inte gått på konstskola utan istället sökt kunskaper själv, både online och i mitt inre.

– Ett tema som jag målar efter kallas “att vara människa” och handlar mycket om en persons relationer till andra människor och inte minst till livet självt. Jag har varit med om förluster, upplevt sorg, förtvivlan men också känt kärlek och lycka – allt det där många 70-åringar varit med om. Som ung ville jag visa att tjejer kunde göra saker och gå emot normen. Jag beundrar dem som vågar det! Det finns så mycket negativa tankar som alla går runt med. När jag målar abstrakt kommer det fram mycket känslor och tankar under den processen som bygger uttryck på den tomma canvasen

Vad är du mest stolt över med ditt skapande?
– Det är att jag vågar. Efter ett långt liv av att inte ha modet, vågar jag nu lita på mig själv. Jag vet att jag inte är den nya Rembrandt eller Ernst Billgren. Men det är min glädje att måla och jag kommer att fortsätta även om någon inte skulle tycka om den. Jag vågar göra saker utan att vara så ängslig. Jag står för min konst och är stolt över den.

Hur går det till när du skapar ett verk?
– Det är lite olika från gång till gång. Några gånger när jag haft ett motiv i tankarna har jag tänkt att det inte känts tillräckligt bra när jag sedan påbörjat målningen, men då har jag börjat om och målat över. Det är inte lätt att måla abstrakt. Jag känner att jag måste våga måla skitigare. Jag har en tendens att bli för snäll och gullig i mitt målande, så nu kämpar jag för att få fram det mörka och mer dunkla.

– Jag blir även inspirerad av form och design samt av konstnärer som provocerar med sin konst. Jag vill att mina konstverk ska väcka känslor och jag vill inte veta vad resultatet kommer att bli när jag börjar! Det är därför jag aldrig kommer att måla fotografiskt, även om jag hade kunnat det. Samma sak gäller med mitt skrivande. När jag jobbar med en “feel-good” roman vill jag inte veta allt som ska hända. Jag vill att det ska överraska mig, och jag vill tänka: Hoppsan! Var kommer det här ifrån?

Se mer av Lena Kösters konst här

Vad vill du förmedla med din konst?
– En viss känsla för varje målning. Jag hoppas att den som tittar på min konst ska känna samma sak som jag men även kunna hitta sina egna tolkningar och bilder i mina målningar. Ibland säger folk att de ser saker som jag inte ens har tänkt på! Det gömmer sig som teman inom mig som jag har börjat arbeta med: apokalypsen till exempel, att vi människor är så destruktiva, att vi har gått ett steg för långt och inte riktigt vet vad som återstår. Jag tänker ofta på hur obeskrivligt stort universum är och hur pytteliten vintergatan i den här oändligheten är, det får mig verkligen att sätta saker i perspektiv.

Lena tillåter sina konstverk tala för sig själva.
– Berättar man för mycket i sina bilder blir målningen låst. Jag är nog lite försiktig där.

Vad händer framöver?
– Jag har alltid varit en mångsysslare och alltid haft flera bollar i luften. Jag utövar min kreativitet på många olika sätt – med skrivandet, målandet och även musik. Att lära sig något nytt som man inte behärskade igår, det inspirerar mig och gör livet roligare att leva. Det jag ska göra härnäst är en utställning i juni! Då ska jag kombinera lite poesi med mina målningar. Det är inga bildtexter, utan de ska få finna varandra och det ska vara som ett slags samtal mellan målningen och bilden. Sen blir det en utställning i november men det har jag inte orkat tänka på ännu.

Under vecka 15 ställde Lena Köster ut i Artportables showroom och gjorde succé.

Hur gick det att ställa ut på Artportables showroom?
– Det gick bra! Jag sålde sex målningar. Det var kul att kunna ha som ett litet vernissage eftersom allt sådant har varit nedlagt under det senaste pandemiåret.