För konstnären Karen Roed skulle det gå många år innan hon på riktigt stirrade sin svagt puttrande passion i vitögat. Men till slut hände det. Hon insåg sin potential för att uttrycka sig inom målandets värld. Nu undervisar Karen Roed i fyra konstformer hon tidigare i livet inte ens vågade pröva på.

– När jag var liten fanns en liten dröm om konstnärskap närvarande, men äldre i min närhet försökte ständigt upplysa mig om att det inte alls var någon livsstil att försörja sig på. Genom livet har jag sedan burit många kreativa idéer i huvudet, som jag inte alltid fått ner på canvasduken. Men, när jag anlände tillbaka till Norge från en tid i Sverige på 80-talet, började tidsmöjligheterna för att sitta och måla i lugn och ro att öppnas.

Det skulle ta så lång tid som år 2000 tills Karen Roeds målande verkligen började ta fart. Hon gick en kurs inom akvarellkonsten och började ägna mer tid åt att sitta ner och låta penseldragen ta henne till nya, spännande platser. Sedan blev det bara mer och mer. Idag består hennes konstnärliga teknik av en rad olika intressanta metoder. Allt från att bearbeta färgen med svamp och fingrar, till att sätta in material som sand och sten i hennes akryl- eller akvarellmålade verk.

Alla dina verk är förstås viktiga, men vilket tycker du talat mest till ditt inre?
– Jag skulle säga att den målning jag gillar mest är Nye utfordringer eftersom den väcker symboler för björnen som kraftdjur. För mig har den här målningen ett speciellt värde och jag har varit osäker på om jag därför ens skulle vilja sälja den. Bilden sitter fast i mig men jag tror också att det är viktigt att kunna släppa taget om den och känna att jag klarar mig bra ändå.

Nye utfordringer (100×100) Akryl

Karen Roed föddes i Danmark 1948 och flyttade till Småland 1967. Tio år senare, 1977, flyttade hon tillbaka till Danmark och från 2008 har hon varit bosatt i Norge där hon nu äger ett galleri i Høydalsmo. Hon har även arbetat inom militären i 11 år som löjtnant och det var därifrån hon fick mycket av sin undervisningserfarenhet.
– Jag öppnade mitt galleri, Galleri Karen, i Danmark 2005 och har även undervisat inom barnkonst sedan år 2000. Nu håller jag kurser i de fyra konstformerna som jag själv arbetar med. Mina ambitioner och mål för framtiden är att bara fortsätta med att driva ett galleri samt skapa och sälja konst så mycket det bara går. Jag vet om att jag fyller så mycket som 73 år i år, men mitt mål är att bli 100 år gammal. Vilket betyder att jag fortfarande har 27 år kvar att arbeta med det här.

Vilka känslor vill du gärna väcka hos betraktaren av dina verk?
– Till betraktaren försöker jag ofta förmedla en förnimmelse där lugn blandas med glädje. Målet är att den som studerar mina linjer ska känna att den stiger in i en helt annat värld och gläds åt att kulörerna där kan vara starkare och mer tillåtande. Färgerna ska få betraktarens sinne att simma bort från vardagen.

Karen Roeds harmoniska och samstämda färgpalett väcker en nyfikenhet för nyanser och på vilka punkter dessa samspelar som allra bäst. När hennes dramatiska landskapsmotiv drabbas av färgstrukturen får hon liv i en värld som känns sann och behaglig. När den abstrakta dimensionen även vävs in i kontexten skapas en spännande samverkan mellan figurativa och abstrakta former.

Se mer av Karen Roeds konst här

Hur brukar du få inspiration för dina motiv i målningarna?
– Inspiration brukar komma till mig mitt under en fokuserad arbetsprocess, men många gånger får jag mycket material till mina målningar från den fantastiska natur som finns här i Norge där jag bor. Det finns så mycket vackert från bergen, himlen och vattnet runt omkring oss här att det bara är att hämta hem till målarduken och försöka göra något fint av det. Min kreativa process sporras även av fantastiskt duktiga förebilder och konstnärer som  J.M.W. Turner. När jag ser sådan vacker konst blir jag nästan lite rörd ,och jag brukar ofta fantisera om hur det hade varit att kunna uttrycka sig på det sättet. Sedan slås jag av att jag inte kan det, men att jag åtminstone har min egen stil som många också uppskattar.