Marie Ragnhults kimonos väcker barndomsminnen till liv – ”Det vackraste jag sett”

Marie Ragnhults kimonos väcker barndomsminnen till liv – ”Det vackraste jag sett”

När Marie Ragnhult satt för att sondera bland vårens modeutbud sköljdes hon över av gömda minnesfragment från förr. Skaparen i henne väcktes till liv när hon fick syn på kimonons olika karaktärer, och hon påmindes om en skör gammal vänskap med en koreansk klasskompis. En kompis vars mamma kunde stå som mannekäng med vackra kimonos.

Den koreanska flickan var min vän men kunde knappt engelska. Det var synd om henne och jag minns att hon konstigt nog inte fick så mycket hjälp heller. Så jag brukade hjälpa till efter lektionen och följde även med henne hem. En dag tog hennes mamma fram sina kimonos och stod mannekäng framför mig. Jag gick i femman då och minns nu verkligen att det var det vackraste jag sett i hela mitt liv.

Vissa av våra finaste minnen är lömska i sitt sätt att existera inom oss. Även om det handlar om bland det bästa vi upplevt kan det ändå vara så, att uppfattningen om vad det var vi upplevde och som var så vackert, tynat bort med tiden av olika anledningar. I Marie Ragnhults fall kom minnena om en koreansk klasskompis från barndomen tillbaka som en smocka så sent som i julas när hon som vanligt kikade igenom olika modetrender.
Det kom plötsligt till mig i klarhet trots att det är så gamla minnen. Jag såg att många modehus visade upp kimonos. Då började jag minnas den här flickan. Vi skildes åt i nian när hon flyttade till USA. Mina verk ser jag därför som symboler för det rotlösa med att hoppa från land till land. Fjärilarna symboliserar flykten. Hennes känsla av rotlöshet och min egen föreställning av henne i samma veva har jag försökt väva in som ett tema bland bilderna. 

Se Marie Ragnhults portfolio här!

Marie Ragnhults senaste verk är en serie av kimonos som fungerar som minnesfragment för en svunnen tid i barndomen där hennes modeintresse väcktes till liv för första gången. Med dessa verk är det som att hon försöker skapa en konstnärlig domän för sitt förflutna.
– Med mina kimonos försöker jag verkligen förmedla en slags kroppslös känsla, utan handlingskraft. Jag hoppas det väcker mycket bildpoesi hos betraktaren, då jag försöker måla för att sätta ord på känslor istället för att skapa dikter.

Vad använder du för tekniker i ditt skapande?
– Jag försöker utgå från en känsla inom mig för att sedan leta runt bland olika inspirationsbilder på nätet. När jag sedan hittar en känslobild som stämmer överens med mitt inre printar jag ut allt och ritar upp motivet på akvarellpappret. Sen smakar jag på det några dagar, tittar lite på konturerna och när det känns helt rätt så börjar jag lägga lager efter lager. Bilderna i den här utställningen har stått ett tag tills allt känts färdigt. På så sätt har det verkligen varit en process som sakta utvecklat sig steg efter steg.

Marie Ragnhult ställer ut i Artportables showroom vecka 13 på Åsögatan 176.

Se andra verk från Marie Ragnhult på hennes Instagram.

About The Author