Anja Tellin

Konstnär


Om mig

På konstskolor talas det alltid om hur viktigt det är att se mellanrummen, att mellanrummen skapar det som finns mellan och utanför, att konturens spänst bygger upp motivet och skuggor och dagrar är nyckeln till realistiskt måleri, färgens eget uttryck och vikten av komposition. Men eftersom jag redan som liten uppfattade just mellanrummen och konturerna som viktigast har jag kanske mest fäst mig vid dessa. Kanske beror det på att jag bara har syn på ett öga och uppfattar världen rätt platt, lite som silhuetter av klippdockor mot en platt bakgrund.

Just nu innebär det att jag jobbar mycket med att frihandsskära ut i plåt med plasmaskärare, där blir mellanrummen alltid det viktigaste tillsammans med en spänstig kontur. Jag försöker sträva mot enkelhet och formfulländning men mitt inre är ett plottrigt kaos som älskar det dekorativa, mönstren, bladen och blommorna. Min trädgård kräver timmar av planering, där får jag kanske mest utlopp för min kärlek till det dekorativa men det slingrar och växer, letar sig gärna in i mina skisser till skulpturer.

Jag gillar metallens förmåga att bändas och vridas, att den är stabil och klarar väder och vind, bara blir vackrare med tiden genom rostens patina. Mot detta ställer jag ofta glasprismor som med sin skörhet framhäver metallens stabilitet.
Eftersom jag jobbat som bildlärare i snart 20 år, både på gymnasiets estetinriktning, industridesign på tekniskt program och i grundskolan krävs det att man håller sig uppdaterad både tekniskt och praktiskt. En öppenhet för alla uttryck är mycket viktig som pedagog och självklart blir jag i mitt eget skapande influerad och inspirerad.

Plats:

Bergsjö

Besök i ateljé:

Boka tid vid intresse.

Kontakt:

Se fler målningar:

Utbildning:

Förberedande konstutbildning Forsa Folkhögskola 1.5 år. Konstfack bildlärarutbildning 3 år. KTH Syd Industridesign inriktning pedagogik.
l

Teknik:

Plåt, glas, skrot, olja, akvarell.
l

Inspirationskällor:

Skuggor, silhuetter, mönster, naturen, Caspar David Friedrich, René Magritte, Henri Matisse.
l

Aktuellt:

Liten utställning på Bergsjö bibliotek 29/4-31/5. Konst i hamn, Moviken, under juni till augusti. Vernissage midsommardagen 23/6.

 

Greiberstipendiet fick jag 2020 från Nordanstigs kommun, 30 000 kr för att uppdatera min verkstad och tillverka en skulpturpark på kommunens mark i centrala Bergsjö.
Resultatet blev Minnen och myter, en utställning som pågick fram till September 2021. Jag har tagit med några av de grejer som står där och den största är 3×3 meter. De väsen som är med är ca 1-2 meter höga.

 

Jag hade även utställning i Moviken sommaren 2020 med ett mer abstrakt konstverk med en grupp på sex skulpturer i plåt och glas, “Distans”. Finns även med bilder på det.

Kontakta Anja Tellin

5 + 5 =