Jessica Eldenstjärna

Konstnär


Om mig

Med rötter i den värmländska landsbygden är jag stadigt förankrad i skogen, åkern, älven, tjärnet, sjöarna, bergen, sällsynta norrsken och tidiga dimslöjor. Den besjälade naturen vill bli besjungen och bevarad. Samtidigt är vi människor mjuka, komplexa, organiska varelser som lever alltmer fyrkantigt, snabbt och frånkopplat vår sinnlighet och det gör oss och världen sjuka. Genom skapande och mötet med det skapade kan vi få tillgång till livsenergi och mening som kan bygga en mer konstruktiv, hållbar och bejakande tillvaro.
Jag tror på konstens helande och transformerande kraft och som konstnär och människa har jag ett ansvar att försöka bidra med något gott i vår värld. Moki Cherry gjorde ingen skillnad på konst och liv, det är en livshållning som jag delar. I allt jag gör och är finns intentionen att vara i ett samskapande med livet så att nytt liv kan bli till. I naturen sker detta organiskt och sinnrikt i sin egen tid och med ett mirakulöst samspel och ordlöst kommunicerande. Cykliska processer har sin gång och i alla stadier finns skönhet att finna. Mörker och ljus är båda nödvändiga.
Så jag överlämnar mig till det heliga och försöker vara så genomsläpplig som jag kan. Med meditativa och intuitiva tillstånd blir skapande-akten en del av konstverket. Jag vill sakta ner tiden, låta den upphöra, för mig och betraktaren/deltagaren. Där, i det tidlösa finns rymden som är oändlig och som sträcker sig i lika delar inåt som utåt. I den rymden finns möjligheten att vara i möte; med det som har varit och det som ska komma, i möte med det som är du och samtidigt alla, i möte med absolut frihet och tomhet samtidigt som du är fullständigt komplett och fylld. Det är min uppgift; att skapa sinnliga stigar tillbaka till detta tillstånd. Skönheten är en kraft som öppnar, och skönhet finns överallt. Om du verkligen ser.

Plats:

Bagarmossen, Stockholm

Besök i ateljé:

Möjlighet finns att se färdiga alster på mitt center reTreats Svedmyra, Selebovägen 11, Svedmyra Enskede

Kontakt:

Se fler målningar:

Utbildning:

(Ba)Hons (Kandidatexamen) Illustration/Art vid Southampton Institute, Förberedande Estetiskt Konst&Form-program vid Skinnskattebergs Folkhögskola

Inspirationskällor:

Livet, Naturen och ögonblicken där tiden upphör. Existensen och allt däri förundrar mig. Glädje och sorg. Sublim sinnlighet och smärtande svärta. Att möta och mötas. Allt detta är källor till mitt skapande. Från barndom till vuxen har många andra inspirerat; Leonardo Da Vinci, John Bauer, Neil Gaiman, Joseph Campbell, Astrid Lindgren, Marina Abramovic, Hilma af Klint, Susan Seddon Boulet, Yves Klein, Hildegaard av Bingen, Ola Salo, Emma Kunz, Leonora Carrington, Frida Kahlo, Selma Lagerlööf, Moki Cherry, Emmanuel Swedenborg, Buddha. För att nämna några. Ämnesområden som stått och står i fokus har att göra med existentiella undersökningar, kors-kulturell mystisism, arketypiska figurer och förändrade medvetandetillstånd.

l

Teknik:

Olja och blandteknik, Akvarell och blandteknik, Skulptur i gips och blandteknik, Ögonblicksbaserad kortfilm på mobil, Performance

l

Aktuellt:

Ställer ut samt deltar med ett performance-verk på Sacred Arts Festival i Senlis, Frankrike i april. Utställning på Galleri Metanoia, Paris i april-maj
Färdigställer dokumentation och komplementerande verk från projektet Mandala Metamorphosis 2017-2018 där jag målade en mandala om dagen samt skrev en kort automatiserad text i 366 dagar. Planerar utställning så småningom. Varje mandala finns i nuläget att se på @jessicaeldenstjarna_art på Instagram där de postades varje dag under projektets gång.

    Contact the artist

    [dynamichidden recipient-email "CF7_get_custom_field key='artist_email'"]

    Would you like to know more about a specific art work?

    Are you asking as a company, organisation or privately?
    Do you follow Artportable on social media?