Remakebolaget

Kreatör


Om oss

Remakebolaget startades 2012 av Helen Rydberg och Maria Lohe. Vår grundidé är att skapa kollektiva mosaikkonstverk av gammalt kakel, porslin och speglar. Idén har funnits i många år och 2012 tog vi äntligen steget och bildade ett socialt företag.

Vår vision är att jobba med återanvändning/återbruk dvs remake i en kollektiv anda. Det slängs alldeles för mycket idag som egentligen går att återanvända. Vi lever i ett samhälle där vi hellre köper nytt när vi ska renovera. Istället borde vi tänka hållbart och i möjligaste mån återbruka material inom bygg och heminredning. I vissa grupper har trenden vänt, men inte i samhället totalt sett. Vi ser att speciellt porslin är något som inte återvinns, trots att det har ett stort kulturvärde, bär på minnen och är vackert. Det vill vi förändra.

Idag har vi en mosaikverkstad nära Mariatorget i Stockholm där vi arbetar med uppdrag, utvecklar produkter och har arbetsträning. Vi är det enda sociala företaget i Sverige som skapar kollektiva konstverk m.m. av porslin, speglar och gammalt kakel. Utöver mosaikverksamheten har vi en textilverkstad i samarbete med Demokratipiloterna nära Nytorget där vi skapar nytt av gamla kläder, gardiner, dukar m.m.

Plats:

Stockholm

Besök i ateljé:

Ja. Boka en tid med oss så vi är på plats

Kontakt:

Utbildning:

Vi är flera konstnärliga handledare inom Remakebolaget. Vi är utbildade inom keramik, mosaik, måleri, skulptur, pedagogik, kostym och textil.
l

Teknik:

Vi återbrukar gammalt kakel, porslin, speglar och annat som vi gör vacker mosaik av. Vi gör kollektiva konstverk inom främst mosaik, men också textil.
l

Aktuellt:

Vi håller på att utsmycka en 36 kvm stor yttervägg invid Gubbängens t-banestation på uppdrag av Familjebostäder. Kom gärna på besök i januari: Gubbängens Torg 117.

 • Det textila kollektiva konstverket ”Stockholm” som vi skapat tillsammans med Demokratipiloterna hänger på Stockholms Stadsmuseum utanför deras hörsalar på plan 2 under december 2019 – januari 2020.

  Contact the artist

  [dynamichidden recipient-email "CF7_get_custom_field key='artist_email'"]

  Would you like to know more about a specific art work?

  Are you asking as a company, organisation or privately?
  Do you follow Artportable on social media?