Erik Mofjell tar betraktaren på en apokalyptisk avfärd med digital fotokonst

Erik Mofjell tar betraktaren på en apokalyptisk avfärd med digital fotokonst

Erik Mofjell skapar sina bilder digitalt och använder sig av egna fotografier som grundmaterial i datorn. I miljöerna han senare jobbar fram använder han sig av en mängd olika bildfragment för till slut nå ett mystiskt slutresultat.

Konstnären Erik Mofjell iscensätter miljöer och scener som bara finns i fantasins värld och hyser en fäbless för det figurativa bildskapandet med sina mystiska, abstrakta detaljer som sakta smyger sig på betraktaren.
– Verken speglar helt enkelt mina funderingar om vad som händer i framtiden om mänskligheten inte skärper till sig på den här planeten. Jag har hämtat väldigt mycket inspiration från den fantastiska konstnären Roj Friberg som figurerade en del  på 70-talet när det var mycket prat om miljöförstöring och kalla kriget. Jag tänker mycket på dessa dystra öden och försöker därmed ge mig själv en föreställning om hur det kan bli.

Byggnader i förfall. Triptyk del II

Inspirationen för Erik Mofjells verk hämtar han oftast från målandets värld men det finns även kreativa gnistor från musiken som han sporras av. En grundtanke med bilderna är att något inte ska kännas helt färdigt för snabbt när det kommer till betraktandet. Den som noggrant studerar kan därmed belönas genom att upptäcka flera saker allt eftersom, och lite beroende på vilka fysiska avstånd man håller till målningarna som beskådas.
–Bilderna kanske ofta
ger en tydlig känsla av ödslighet och övergivenhet. Jag tycker dock att motiven alltid får tala för sig själva och brukar inte beskriva något närmare. Istället vill jag gärna lämna så mycket tolkningsutrymme till betraktaren det bara går. Ofta styrs jag av en diffus idé om hur jag vill att mina verk ska se ut. Under resans gång kan det ofta hända att bilden inte alls blir som jag tänkt från början och jag har sällan en kristallklar plan. Jag ser inte heller mina bilder som något dekorativt utan mer som en ventil till mig själv där jag ger uttryck för egna tankar och funderingar. Därför arbetar jag mycket målmedvetet och noggrant för att försöka få fram en speciell rikedom av detaljer.

Se mer av Erik Mofjells konst via hans portfolio.

Vilket av dina verk är du särskilt stolt över att vissa upp?

– Då skulle jag nog säga den som kallas för Sista föreställningen. Det är en en bild som är gjord i två delar och som kan beskrivas som ett före- och efter en viss händelse. Den är gjord på ett sådant sätt att man inte ser så mycket annat än en teatersalong om man står på ett visst håll. Går man närmare fysiskt och exempelvis ställer sig med en halv meters avstånd till bilden ser man däremot att det är fullproppat med detaljer. Detaljer som kanske kan ge en helt annan tolkning av vad som händer än tidigare.

Utställningen i Artportables Showroom pågår under hela vecka 26.

About The Author