Runt om i landet finns konst i olika skepnader, både i offentliga rum men även på våra olika gallerier och konsthallar. Utställningarna visar både upp nya konstnärers verk och bevarar betydande konstnärskap. Bättre konst har samlat några av alla utställningar som är aktuella just nu.


Bildmuseet i Umeå

Foto Bildmuseet i Umeå

16 november (2018) – 19 maj
I Ângela Ferreiras utställning Pan African unity mural presenteras väggmålningar och skulpturer både i och utanför Bildmuseet. Utställningen berör frågan; Vad är ett hem och vad betyder tillhörighet för den som är i ständig rörelse?

12 april – 15 september
Utställningen Den stora missuppfattningen visar Carl Johan De Geers textila verk. Tyger och mönsterskisser presenteras tillsammans med fotografier. “Det hör ihop med en idé vi hade då: att det gick att skapa en ny och bättre värld utan krig med hjälp av mönster, starka färger och musik. En missuppfattning.”

https://www.bildmuseet.umu.se/

MAN – Museum Anna Nordlander 


Foto Museum Anna Nordlander 

7 april– 24 maj
Museum Anna Nordlander i Skellefteå visar utställningen Hello! Is it me you’re looking for? av Tova Mozard. Utställningen presenterar ett urval filmer av Mozard. I sina verk möter hon människor som befinner sig i samhällets utkanter, Mozard utforskar relationen mellan kameran, berättaren och sig själv som konstnär.

https://konstmuseet.com/?utstallning=tova-mozard

Västerbottensmuseum

Foto Västerbotten museum

7 april – 9 juni
Historia i stygn är en utställning med verk av Britta Marakatt-Labba. Marakatt-Labba har varit aktiv sedan 1968,  hennes verk består av broderade berättelser som kombinerar mytologi och politik. De samiska traditionerna lärdes ut i hennes familj men inte i den svenska skolan. I utställningen återupprättar hon nästintill utplånade minnen.

26 maj –  25 augusti
At Home We Belong visar Inuuteq Storchs fotografier och arkivmaterial från Grönland. Han vill med utställningen visa en mer nyanserad bild än den som ofta framställs för omvärlden.

https://www.vbm.se/utstallningar/

Länsmuseet Gävleborg 

Foto Länsmuseet Gävleborg “Imorgon blir det nog bra” Ella Tillema 

2 mars – 12 maj
Du är inte ensam är en samtidskommenterande utställning som visas på Länsmuseet Gävleborg av konstnären Ella Tillema. Tillema har i den aktuella utställningen arbetat med figurativt oljemåleri i stora format, men också med text, screentryck och musik.  2017 tilldelades Tillema Rettigs Konstnärsstipendium och det här är hennes stipendieutställning.

https://lansmuseetgavleborg.se/ella-tillema

Liljevalchs


Foto Liljevalchs 

26 april – 12 maj
Liljevalchs i Stockholm visar Jan Håfström utställning Hotel Eden. Håfström debuterade 1966 och är verksam som målare, tecknare och skulptör. Hotel Eden är en sammanfattning av hans konstnärskap.

https://www.liljevalchs.se/utstallningar/jan-hafstrom/

Galerie Forsblom


Foto Galerie Forsblom ”Den stora tystnaden” Helena Blomqvist 

5 april – 12 maj
Galerie Forsblom visar Helena Blomqvist fotoutställning Den stora tystnaden. Blomqvists fotografier behandlar historia och samtid där kvinnor poserar i ett öde landskap och skapade kulisser. Galerie Forsblom ligger i Stockholm.

https://www.galerieforsblom.com/

Västerås konstmuseum 


Foto Västerås konstmuseum

2 februari – 5 januari (2020)
Under 2019 fyller Västerås konstmuseums samling 100 år och presenterar utställningen 19-19. Konstmuseet har valt att lyfta fram konst som skapats mellan 1919 och 2019 utifrån fyra olika historiska perspektiv: ett internationellt, ett nationellt, ett kvinnohistoriskt samt ett lokalt perspektiv. I en separat del lyfts en tematik som löper genom hela konsthistorien: Den nakna kvinnan. Museet lyfter hur den nakna vita kvinnokroppen har betraktats under 1900-talet fram till idag.

23 mars – 18 augusti
Guerrilla Girls – feminism, fakta och fuskpäls visar ett retrospektiv av Guerrilla Girls posters, flyers, videos samt olika former av aktivism. I samband med Guerrilla Girls utställning gör konstnärerna Maryam Fanni och Sara Kaaman två nya affischkonstverk.

1 maj – 26 maj
Konstnären, mask- och dockmakaren Arne Högsander är en legendar inom den svenska scenkonsten. Museet visar i utställningen Alster och gestalter ett flertal av Högsanders produktioner, med marionetter, dockor och masker från föreställningar som Spöksonaten, Det växande slottet och Kung Oidipus.

https://vasteraskonstmuseum.se/utstallningar/

Norrköpings konstmuseum 

Foto Norrköpings konstmuseum

18 maj–6 oktober
Norrköpings konstmuseum visar utställningen Phantom Limbs av Lovisa Ringborg, en samtida konstnär som i den aktuella utställningen arbetat med skulptur, fotografi och rörlig bild. Ett organiskt uttryck möter inspiration från renässans- och barockmåleri.

https://www.norrkopingskonstmuseum.se/utstallning/lovisa-ringborg/

Värmlands museum

Foto Värmlands museum

1 juni – 29 september
Everything you can imagine is real visar Bea Szenfelds kollektion Haute Papier – den vita kollektionen.  Med tusentals pappersark har Szenfeld skapat handgjorda kreationer som burits av artister som Lady Gaga, Björk, Laleh och ensembler på Kungliga Operan. Bilderna är fotograferade av Carl Thorborg och Karolina Henke, under konstnärlig ledning av Pompe Hedengren och har tilldelats fem internationella Design Awards.

https://varmlandsmuseum.se/utstallning/everything-you-can-imagine-is-real/

Galleri Backlund


Foto Galleri Backlund

26 april- 12 maj
Galleri Backlund ligger i Göteborg och visar just nu en Separatutställning med Caroline af Ugglas. Återkommande symboler i dessa verk är clownnäsan, de överdimensionerade bären och djuren.

Foto Galleri Backlund, verk av Zacheriah Kramer och Niki Cervin

15 maj – 19 juni
Sommarsalong på Galleri Backlund, konstnärer som medverkar är bland annat Zacheriah Kramer och Niki Cervin.

https://galleribacklund.se

Göteborgs konsthall


Foto Göteborgs konsthall

27 april – 19 maj
Things We Will Forget visas på Göteborgs konsthall och är Akademin Valands masterstudenter i fri konsts avgångsutställning. Utställningen presenterar tolv studenters konstnärskap och skildrar bland annat visuell överstimulering, klimatförändringar och stadier av förfall och återskapande.

https://konsthallen.goteborg.se/

Galleri Format 

Foto Galleri Format 

3 maj – 16 juni 2019
Galleri Format visar Linda Hofvanders utställning Den fjärde väggen. Utställningen består av fotografi, skulptur och projektion. En serie visuella lekar ställer frågor om relationen till rummet, samtidigt som skiljelinjen mellan representation och objekt skildras. Utställningen är en del av Copenhagen Photo Festival 2019. Galleri format ligger i Malmö.

https://galleriformat.nu/kommande/upcoming-linda-hofvander/

Sofiero 

Foto Yanan Li

10 maj – 22 september 2019
Utställningen Carl Milles – drömmare och skulptör i Sofiero är ett samarbete med Millesgården. Carl Milles är Sveriges främsta internationella skulptör och hans skapelser finns representerade över hela världen. Till våren kommer delar av hans verk och skisser att visas på Sofiero i Helsingborg.

https://sofiero.se/en/event/