Konstvärlden kan inte sällan te sig som sluten och svårgenomtränglig för den icke insatta. Trots att de flesta av oss kan nämna i vart fall ett par av världens mest framstående konstnärer vid namn är det färre som har mer fördjupad kunskap om olika stilar och vart de hör hemma i konsthistorien. Det kan tänkas att de sex budgivare som i 19 minuter kämpade för att ropa hem Pablo Picassos målning med titeln “Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse)” tillhörde den senare skaran. Auktionen som ägde rum den 13 maj 2021 i auktionshuset Christies, slutade med att Picassos verk, som föreställer hans dåvarande flickvän Marie-Thérese Walther, gick till högsta budgivare för 103,4 miljoner dollar. Några år tidigare, den 18 maj 2017, höll auktionshuset Sotheby’s sin Contemporary Art Evening Auction där den amerikanska konstnären Basquiats verk Untitled från 1982 var föremål för ivrig budgivning. Det var slutligen en japansk entreprenör och samlare vid namn Yusaku Maezawa som la det vinnande budet på 110,5 miljoner dollar vilket innebar ett rekord för Basquiat. Faktum är dock att den breda massan inte har råd att bjuda på dyrgripar på världens mest förnäma auktioner men att de flesta av oss kan uppskatta konst i en eller annan form. För den som är sugen på att bejaka konsten i sin vardag finns en rad olika alternativ – från att gå en målarkurs och förkovra sig i konstböcker till att utforska pågående utställningar i hemstaden. I den här artikeln guidar vi dig som är nybörjare i hur du kan börja införliva konsten i din vardag.

Gå en målarkurs

Konst och måleri har betydligt mer med teknik och övning att göra än enbart talang. Vår tids stora konstnärer föddes troligen med en medfödd förmåga för färg och form men har varit duktiga på att förvalta och odla sin talang genom otaliga timmar i målarstudion. För nybörjaren är det därmed klokt att investera i en kurs i måleri för att locka fram kreativiteten och ställa upp ramar för skapandet. Bland annat Folkuniversitetet erbjuder kurser i olje- eller akrylmålning som dessutom ger deltagare insikter i materialkunskap. Värt att ha i åtanke är att måleri är enkelt att lära sig men svårt att bli duktig på. Många jämförelser kan därmed märkligt nog göras mellan att skapa konst och pokervärlden. När man talar om strategier inom pokervärlden görs referenser ibland till konstvärlden när det gäller strävan efter att bli en bättre spelare. Dessa strategiska begrepp inom poker kan liknas vid färgerna på en konstnärs palett; grundfärgerna är desamma, men varje konstnär har en egen stil och ett unikt sätt att använda färgerna.

Lär dig din konsthistoria

Innan du hittat just din stil kan det krävas att du botaniserar något bland konstböcker och litteratur för att utforska olika stilar och epoker. Begreppen kubism, romanticism och barocken låter troligen helt främmande för nybörjaren men i takt med att du kopplar olika stilriktningar inom konsten med rätt tidsepok och konstnär blir du också tryggare i vilken stil du själv känner dig mest hemma i. Ett hett tips är boken “Den svenska målarkonstens historia” som tar med läsaren på en tur från 1100-talets kalkmåleri i kyrkorna och som slutar med 1990-talets Ernst Billgren. Författaren Holkers reder ut komplexa begrepp inom den svenska konstvärlden och skapar en historisk överblick och tidsaxel över olika tiders måleri som blandas med bilder och notiser.

Besök lokala utställningar

Att gå på museum och besöka konstutställningar eller gallerier är ofta något vi förknippar med utlandsbesök och semestrar. Faktum är att de flesta medelstora och stora städer i Sverige har ett rikt kulturutbud som dessutom ibland subventioneras av staten. Gör det till en vana att gå igenom dagspressen och de större muséernas hemsidor för att få nys om aktuella utställningar. På Göteborgs konstmuseum pågår exempelvis för närvarande en utställning med ett av Picassos mest kända verk – Akrobatfamilj – där han skildrar akrobater från cirkusvärlden. Akrobatfamilj har funnits i Göteborg konstmuseums ägo sedan 1922 men vid flera tillfällen lånats ut till andra museer, bland annat i Paris. Nu är dock utställningen åter hemma och öppen för nyfikna besökare.