”​Med mina målningar vill jag aldrig skildra mörkret utan alltid komma närmare ljuset. Varje gång någon ser mina verk ska något nytt upptäckas och helst av allt leva med betraktaren ett tag. Som ett ljus vid din sida genom livet.”​

Med sina verk vill Anneli Särnblad bjuda betraktaren på en resa genom Islands karga, storslagna landskap som hon håller så nära hjärtat att allvaret för det vackra märks. Även landets ikoniska djur islandshästen har hon en speciell dragningskraft till.
– Det är ett djur som besitter så mycket magi, kraft och andlighet. Jag fullkomligt älskar att rida runt på islandshästar genom det vackra landskapet som landet har att erbjuda.

Det genomgående temat för Anneli Särnblads konstutställning handlar om vikten i att det alltid går att börja om i livet. Att våga bryta upp med gamla mönster för att istället välja vägar som ger magi och energi.
– För mig är det viktigaste i livet all kärlek och alla vackra möten som livet ger. När jag skapar vill jag förmedla kraften och glädjen. Jag hoppas att betraktaren får en fin resa genom dessa bilder.

Vilket av dina verk har varit viktigast att måla?
– Alla mina verk känns på något sätt viktiga men jag känner en sådan oerhörd kraft ifrån mina bilder på elefanter. Ett sådant oerhört majestätiskt kraftdjur att man bara känner att man måste försöka sig på att måla en för att visa vilken kraft som finns inom den.

Se mer av Anneli Särnblads konst här

Alla verk Anneli Särnblad ställer ut via Artportables showroom den här veckan har skapats inom ett år tillbaka i tiden. Hennes utställning, där det stora fokuset ligger i att kasta ljus på det vackra med Islands landskap var egentligen tänkt att hållas på just Island. Men på grund av reserestriktionerna som ständigt cirkulerar mellan länderna blev det helt enkelt inte av. Här, i Artportables showroom på Åsögatan 176, vill hon dock bibehålla samma kärleksfulla inriktning.

Förra sommaren släppte Anneli Särnblad en bok om resan i hennes liv, kampen hon haft i att  försöka hitta sig själv igen, och strävan mot det ljusa i vardagen.
– Hur dåligt man än mår så ska man vet att ljuset kommer till sist. När jag mått som sämst så har jag dock skapat allra bäst med mitt målande, men nu när jag mår bra så har jag ändå kunnat måla bra. I smärtan har jag tidigare komma närmare min själ.

Vad har du för mål med ditt målande framöver?
– Målet är förstås att snart kunna ta mig till Island igen och bara befinna mig bland alla jordnära människor och i miljöerna där som talar till mig på ett speciellt sätt. Efter det blir det faktiskt dags att hoppa på en floristutbildning.

Utställningen i Artportables Showroom pågår under hela vecka 22.