Alla penseldrag har en präglande historia att berätta. För den expressionistiska konstnären Atle Reilo är det ett långt liv där tuffa bortgångar inom familjen gjort djupa sår och påverkat skapandeprocessen. Sår som lämnas öppna för betraktaren att studera och även väcker frågor om livet efter döden.

Finns det en fortsättning för livet efter döden eller tar allting bara slut och blir kolsvart? Vart det mänskliga medvetande tar vägen när hjärtat slutar slå är ett omdiskuterat ämne där många åsikter går åt skilda håll. En så evig frågeställning som denna är även ett uttryckssätt för konstnären Atle Reilo, som hela tiden strävar efter att berätta någonting nytt om människan och dess resa i landskapet mellan gott och ont. Vare sig han väljer att lyfta det politiska eller vardagliga i sina mystiska motiv, finns det en tydlig riktning för att lyfta existensiella frågor med sina sprudlande färgval och penseldrag. Med ett tydligt tema som ställer spekulationer om reinkarnation i fokus och målningsmotiv som fiskar, fåglar och kors visar Atle Reilo en tydlig konstnärlig beteckning för så mycket mer än livet i stort, utan även ett abstrakt rum där dödlighet tar över.
– Min sons självmord 1999 var en minst sagt chockerande upplevelse. Han var på många sätt och vi en lovande 19-åring, och valde ändå själv att lämna oss och hela sitt. Den stora tragedin med hans bortgång påverkade på många sätt hur jag målade mina bilder i 20 år efteråt. Man kan säga att motiven mer eller mindre blivit infekterade av dödliga former som kors och djävulska figurer som visar vägen till döden och vart gränsen går mellan himlen och helvetet.

1623767863345blob

”Eftersom döden ofrivilligt är påväg försöker jag hela tiden sysselsätta mig med saker jag tycker om”.

Vad har du för målsättningar med ditt skapande i framtiden?
– Målet måste vara att skapa mer djup och ständigt utveckla mig själv i ett okänt utrymme, men samtidigt bevara och förstärka min paljett. Ofta försöker jag även utmana mig själv genom att satsa på större målningsytor och därmed kanske nå en höjning i prisutvecklingen. Ett annat viktigt mål i mitt skapande är att kunna utöka finkänsla för olika typer av förnimmelser i livet, skapa förståelser för människor och samtidigt beblanda det hela med mina tidigare erfarenheter, på gott och ont. Eftersom att döden ofrivilligt är påväg försöker jag hela tiden sysselsätta mig med saker jag tycker om.

Från 1970 blev teckning och målning en stor del av Atle Reilos vardag. Gamla målningstekniker som bland annat porslinsmålning skapade nya utmaningar i hans skaparvärld, på ett positivt sätt. Han tog en del privata lärlingsutbildningar inom teckning också, något som pågick under en period på fyra år.
– 1976 kom det som har gett grunden för mina bilder idag. Jag började jobba väldigt mycket med att få till lekfullheten i mina figurers former och färger. Det var en fyra års period av frustration, men samtidigt en framgångsrik inre fred för sökandet av mitt personliga uttryck. Under denna period läste jag även mycket litteratur från bland annat Erik Von Däniken. Samtidigt, mellan 70- och 80-talet började mina stendekorationer också ta form, vilket var en väldigt krävande skapandeprocess då det ibland kunde ta så mycket som 100 timmar för att färdigställa ett verk helt och hållet.

Se mer av Atle Reilos konst här

1985 flyttade Atle Reilo från Brekstad och in i Trondheim City efter ett smärtsamt uppbrott med mycket sorg. Men efter ett tag dök en ny familj upp i hans liv. Det blev två bonusbarn och ett helt nytt liv inleddes med många hektiska år, men likväl var dessa oumbärliga för hans senare vägval som guldsmed och fokuset på gravyr i glas och metall.
– 2003 flyttade jag tillbaka till Brekstad efter ett annat uppbrott i Trondheim. Då dök plötsligt en barndomsvän upp och det hela slutade i att vi gifte oss. Så småningom kom en fosterdotter också, men tyvärr varade inte lyckan längre än vid juli 2006 då min fru dog av cancer och fosterdottern försvann senare från mitt liv också.

1623772756622blob-(1)

Vad vill du förmedla till betraktaren med dina målningar?
– Lojalitet är en viktig grundtanke och något jag ofta försöker avspegla på något sätt i mina målningar. Jag vill visa alla sidor som finns av ett samhälle och att det hela går ut på att ta vara på sina medmänniskor på den här jorden. Så är det vare sig man har en bra eller dålig period i sitt liv. När det kommer till det politiska vill jag även visa en hävstång på dålig förvaltning av våra resurser och rikedomar som ackumulerats av politiker på ett nästan pinsamt sätt.