Om det finns ett budskap konstnären Catarina Jochnick inte vill att betraktaren av hennes verk ska missa är det just färgrikedomen. Hennes säregna samt explosiva palett finns inte bara till för att påverka glädjen i bilderna, det handlar även om att ändra den svenska, nedtonade stämningen till färger i stort. Vi tog pulsen på den livfulla “coloristen” som dessutom ställer ut i Artportables showroom vecka 31.

Catarina Jochnick målar mer med känslor än teknik och är i sitt skapande ständigt på jakt efter att fånga spännande former i olika typer av färger och ljus. Hon ser målandet som en spontan skapelse med färger som växer till mönster och bilder. Under sitt liv har Catarina ägnat många timmar åt skrivandet, men när hon så småningom började försöka måla på allvar var det som att orden fick en ny dimension än svart och vitt. Som att färgerna kom från en okänd inre plats och därifrån lyckades skapa en helt ny och djupare mening.
– Känslan av att någonting är i rörelse eller kanske till och med håller på att hända kan vara en väldigt viktig mystik för betraktaren. Det måste finnas en förnimmelse av vad som händer i bilden och det är konstnärens uppgift att få formerna att verka röra sig där inne på målarduken.

Se mer av Catarina Jochnicks konst via hennes portfolio.

Vad vill du förmedla med din konst?
– Det jag helst av allt vill få fram till den som betraktar mina bilder är den fullständiga färgglädje man kan känna av starka kulörer som samverkar med varandra. I Sverige dras vi med en på sätt och vis hemsk vintertid där gråskalan och mörkret kan ta över helt och hållet – i vår omgivning men även i huvudena. Det som den här gråa, tråkiga kulissen hade behövt är inget annat än färgexplosioner. Jag tycker att man borde våga måla mer med starka färger på hus och annat i samhället, me problemet är att vi nog är lite rädda för färger i Sverige.

 

Hur brukar det gå till när du skapar ett verk?
– En förutsättning för att jag verkligen ska komma in i skaparandan kan vara att jag har spenderat mycket tid ute på landet. Jag försöker hela tiden förflytta mina naturliga rutiner med skrivandet och läsandet till ett ännu större fokus för målandet. Men det är så lått hänt att man faller in i gamla vanor. När det kommer till alla olika kreativa processer är det svåra ofta att just komma igång med något helt och hållet. Därför försöker jag hälsa på mina färger varje dag genom att alltid ha allting framme för att få till en lättillgänglighet för skapandet och aldrig vara för långt ifrån första färgklickarna. Annars är det så enkelt att hitta hundra andra saker att göra istället för att måla. Mitt hem ligger på Djursholm och där har jag nästan aldrig målat. Men ute på mitt landställe faller kreativitet lättare framför mig när jag t.ex. sitter och njuter ute på en veranda.

Catarina Jochnicks utställning pågår hos Artportable vecka 31.