Dramatiska djurscener och monumentala landskap – naturen har genom konsthistorien inspirerat otaliga konstnärer till skapandet av storslagen och stämningsfull konst. På temat Djur och natur i konsten lyfter Artportable fram en samling nordiska konstnärer som skildrar naturens spektakulära scenerier och makalösa skönhet.

Med rötter i bronsålderns freskomålningar daterar djur- och naturmåleriet långt tillbaka i tiden, och vem har inte slagits av en önskan om att föreviga naturen just som den är? Utöver det rena avbildandet har konsthistoriens naturskildringar symboliserat kärleken till nationen, speglat i nationalromantikens vurm för storslagna landskapsvyer. Hos romantikerna gestaltade djur- och landskapsmotiv epokens besjälade naturuppfattning och naturen ansågs vara nyckeln till  människans förbindelse med den andliga världen.

Jussi Mantynen, Dansande tranor på vår Vår Gård i Saltsjöbaden, Stockholm

I modern nordisk konsthistoria utmärker sig den svenska konstnären Bruno Liljefors (1860-1939) som en av de främsta djur- och naturmålarna. I motsats till samtidens romantiska djurmåleri skildrade Liljefors djuren i sin naturliga miljö med fokus på rörelse och anatomi. Realistiska influenser spåras även i finlandssvenske Jussi Mäntynens (1887-1978) skulpturkonst som gav liv åt Finlands flora och fauna. Bland de namnkunniga återfinns också landskapsmålaren Mosse Stoopendaal (1901-1948) och Sveriges första friluftsmålare Johan Krouthén (1858-1932), känd för sina avbildningar av soliga trädgårdsscener med  prunkande fruktträd.

Inga Dóra Sigurdardóttir, Drømmen om Island

 

Inga Dóra Sigurdardóttir

Med rötter på Västmannaöarna utanför Islands sydkust avbildar den dansk-isländske konstnären Inga Dóra Sigurdardóttir den dramatiska natur hon växt upp med. Stämningsfulla landskap och verklighetstrogna fåglar utmärks som återkommande motiv, med särskild betoning på lunnefågeln som har en särskild plats i Inga Dóras hjärta. Kreativiteten har alltid legat när till hands och Inga Dóra har sedan barnsben ägnat sig åt att rita och måla. Idag arbetar konstnären  främst i akryl och akvarell, en teknik som Inga Dóra uppskattar för sin tygellösa oförutsägbarhet.

Se fler verk i Inga Dóras portfolio

Ulla Lodesten, Mötet

Ulla Lodesten

Med naturen som grundbult avbildar den svenska konstnären Ulla Lodesten landskap och djur i sin stämningsfulla konst. Genom sin bakgrund som jägare började Ulla under 90-talet att måla porträtt av jakthundar på beställning. Sedan dess har det blivit mer än 200 beställningsjobb och en utställning på temat hundraser presenterad på Västerås biblioteket. Hundporträttens omåttliga popularitet förbinder Ulla med motivens igenkännbarhet och djurens förmåga att väcka människors känslor. Ulla har även varit verksam som bokillustratör och har under de senaste åren ägnat sig åt fri konst i form av teckning, grafik, akvarell, och bronsgjutning.

Se fler verk i Ullas portfolio

Marianne Scheel, Elephants

Marianne Scheel

Hos den danska konstnären Marianne Scheel spåras kärleken till naturen från barndomen, då hon tillsammans med familjen lämnade Danmark för den argentinska landsbygden. I mötet med Pampas lärde sig Marianne att respektera och älska naturen, en kärlek som blev starten för ett kreativt uppvaknande. Passionen för att teckna och måla har följt Marianne in i vuxen ålder och lett henne till en framgångsrik karriär som både grafisk designer och illustratör. Motiven utgörs än idag av växter och djur som med sin häpnadsväckande detaljrikedom överför Mariannes naturvurm till betraktaren själv.

Se fler verk i Mariannes portfolio

Monika Staffanson, Abstrakt

Monika Staffansson

Fantasin och naturen utgör den svenska konstnären Monika Staffanssons inspirationskälla, gestaltat i exotiska djurmotiv och abstrakta landskap som fångar fjällandskapets dramatiska horisont. Redan som barn väcktes Monikas förkärlek till kreativt utforskande genom färg och form, en passion som fortsatt in i vuxen ålder. Idag kännetecknas Monikas utövande av teckning, fotografi samt akrylmåleri, men även av allsköns pyssel och växtodling. Monika är aktuell med en utställning på Idre bibliotek där hon bland annat visar upp sina vackra vinyltryck.

Se fler verk i Monikas portfolio

Xiumei Situ Berg, The Lion

Xiumei Situ Berg

Det var när Xiumei Situ Berg lämnade Kina för Norge 1999 som barndomsdrömmen om att bli konstnär tog sin början. Inspirerad av dikten, verkligheten och inte minst naturen startade Xiuemeis sin konstnärliga bana med att avbilda människor och exotiska djur. Motiven står än idag centralt i Xiumeis verk, alltsom oftast gestaltade i fördunklade landskap med mysticistiska undertoner. Förutom olja så har konstnären utforskat akryl, bläck, och tusch – tekniker som skapar oväntade kontraster i Xiumeis sagolika verk.

Se fler verk i Xiumeis portfolio