Avslutat seans av Richard Bergh (1884)

Sverige har många duktiga konstnärer som också får mycket uppmärksamhet internationellt. Konstparet Natalie Djurberg och Hans Berg eller Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström eller akvarellmålaren Lars Lerin har fått sällskap av flera nya namn under de senaste åren.

Ateljeidyll av Carl Larsson föreställande konstnärens hustru och dottern Suzanne (1885).

Svenska konstlegender
Många av de allra mest igenkända svenska konstnärerna levde på 1800-talet. Iallafall från ett historiskt perspektiv. Carl Larsson är en av sveriges mest kända och folkkära konstnärer genom tiderna med sina akvareller som gestaltar idylliskt familjeliv. Sedan har vi Anders  Zorn som kan betraktas som en väldigt betydande svensk konstnär. Han fick mycket uppmärksamhet utanför Sverige, framförallt i USA där han anlitades för att porträttera presidenter och företagsledare. Ytterligare en svensk känd konstnär är Gösta Adrian-Nilsson, en målare, grafiker och författare och anses vara modernismens pionjär inom svensk konst. Han spenderade tid i Tyskland och Paris där han studerade modernism vilket har satt avtryck i hans konst. När han väl kom hem till Sverige igen fick hans kontroversiella konst stor uppmärksamhet.

Det som skiljer sig mot de historiska konstnärerna däremot är att dagens konst tar uttryck i så många olika stilar, många med inslag av nya digitala tekniker, kombinationer  av material eller inslag av ljud.                                  

Vad har vi för kända konstnärer idag? 

Kända svenska konstnärer idag
Natalie Djurberg och Hans Berg
Ett aktuellt konstnärsduo är Natalie Djurberg och Hans Berg. De skapar intressant konst tillsammans i animerade världar av objekt, musik och rörlig bild. Natalie Djurberg står för det visuella i form av leranimationer och skulpturer medan Hans Berg ansvarar för musiken. De har verkligen tagit världens och Sveriges alla museer och konsthallar med storm. 

Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström
Ett annat hyllat konstnärspar är Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström och finns idag representerade i flera museer världen över. Karin Mamma Anderssons konst speglas av egenupplevda händelser och situationer samlat i serier av verk. Jockum Nordströms konst består av människor, natur, djur och arkitektur. Deras konst är hett eftertraktat både nationellt och internationellt och också en av de högst betalda konstnärerna. 

Klara Lidén
Klara Lidén är en annan väldigt duktig konstnär som syns hela världen över. Karin Lidén är känd för hennes konceptuella installations, video och performanceverk som involverar kroppen, arkitekturen och staden. Hon utforskar och experimenterar med privata och offentliga gränser så att det blir en psykologisk tvist på det hela. Hon har flera prestigefyllda utställningar bakom sig och är en av de högst rankade svenska konstnärerna. 

Ernst Billgren
Ernst Billgren är en annan mångsidig konstnär med en kreativitet som har lämnat avtryck på den svenska konstnärsscenen. Hans kreativitet tar inte endast form i målning utan han är även en känd författare och scenkonstnär. Ernst är en av vår tids mest uppmärksammade konstnärer där hans konst utmanar den traditionella synen på konst. Konstverken involverar ofta djur klädda i äldre historiska kläder som på senare tiden fått en del uppmärksamhet.

Lars Lerin
Lars Lerin är en svensk konstnär med härliga akvarellmålningar med illustrationer som ofta skildrar hans egna resor. Hans verk finns bland många samlings och separatutställningar på gallerier och museer runt om i världen, så som Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Färöarna, Island, Norge, Tyskland, USA. Dessutom driver Lars Lerin konsthallen Sandgrund Lars Lerin där hans original konst ställs ut. Lars Lerin är även ett känt ansikte i media då han bland annat har varit sommarpratare år 2012 och Årets julvärd 2020. Dessutom har han även medverkat i ett antal SVT program som Vänligen Lars Lerin och Lerins Lärlingar. 

Oscar Carlsson
Oscar Carlsson är en konstnärlig nykomling. Han är en konstnär, men även gallerist, konstskribent och konst curator med många uppmärksammade utställningar. Dessutom driver han konstpodden Danielsson & Carlsson tillsammans med Jenny Danielsson. Oscars Carlssons konst är vackra oljemålningar och akvareller som ofta är utställda på hans egna gallerier.

Del av Puzzled, Ann-Sofi Sidén, 2008, Campus Gärdet i Stockholm.

Såklart kan listan på nutida svenska kända konstnärer göras längre. Det är ingen hemlighet att Sverige är fullt av duktiga konstnärer, men däremot så hamnar dem och deras vackra verk ofta lite i skymundan. Såklart finns det en skiljelinje på vad som anses vara bra och riktigt bra konst. Men det som ofta glöms bort däremot är att bakom varje konstverk så befinner sig en väldigt talangfull konstnär som säkerligen har investerat mycket tid och omtanke till varje verk. Dessutom är konst väldigt individuellt. Vad som är vackert i dina ögon kanske skapar andra känslor hos någon annan. Det som är gemensamt för konst är dess gränslöshet, den kreativa processen och inspiration som skapas till omvärlden. 

Vi på Artportable vill lyfta fram några av våra konstnärer och visa upp och sprida deras unika konst. 

Upptäck ny konst på och skapa din egen portfolio på Artportable

Hanna Didde Dinér Sjögren

Susanne Nyren

Maria Nil

Lis Engblom

Desirée Larsson

Kia Stål-Eriksson

Cecilia Arvidsson

Erik Mofjell

Galina Tol-Fakkar

Josephine Jansson