Förändrade spelregler med Artportable

Under de senaste decennierna har konstvärldens traditionella spelregler utmanats. Istället för att förlita sig på gallerier och kända kritikers gillande, har digitala plattformar som Artportable möjliggjort för konstnärer att etablera sitt namn, och visa upp sin konst för köpare från hela världen.

Men hur gör konstnärer för att sälja sin konst genom Artportable? Allt handlar om att få många och engagerade följare. Ekvationen är enkel och lyder: Ju mer populär din portfolio är på Artportable – desto större efterfrågan på din konst. För att hjälpa dig att komma igång tipsar Artportable om sju saker som förbättrar din portfolio och lockar fler följare. Häng med!

Posta högkvalitativa bilder

Du skulle aldrig drömma om att visa upp ett konstverk innan du är nöjd med det, eller hur? Samma regler gäller för din portfolio, och du behöver därför lägga ner tid och energi på att utforma den. Din portfolio är en förlängning av vem du är – både kreativt och professionellt.

Suddiga bilder eller bilder tagna i dåligt ljus gör inte dina verk någon tjänst, och kommunicerar till dina följare att du inte förstår dig på estetik. Och vem vill köpa konst från en konstnär som inte förstår, eller åtminstone bryr sig om, god estetik? En avskalad bakgrund och naturligt ljus är en förutsättning för att reklamera för verken på bästa vis. Fotografera din konst vid närmaste fönster, och glöm inte att trycka på mobiltelefonens skärm för att fokusera bilden!

Konstnären Lot Winther

Utveckla ditt brand

Branding kan vara ett svårt begrepp att förstå sig på. När det kommer till din portfolio, så betyder branding att dina verk ska kännas enhetliga och ha samma typ av uttryck.

Varför är då detta så viktigt? Jo, ifall din portfolio på ett enhetligt vis uttrycker det som kännetecknar din konst, så kommer följarna snabbt att förstå vem du är och vad din konst handlar om. Att kommunicera sig själv på ett effektivt vis är viktigt, eftersom besökarna spenderar få sekunder på att bedöma vad som förtjänar deras uppmärksamhet.

Den danska konstnären Lot Winther har en snygg portfolio som är enhetlig, inbjudande och proffsig. Besökaren får omedelbart en känsla för hennes konst, och kan därmed enkelt bestämma sig för om de är intresserade av att köpa. Hennes skickligt tagna bilder och inbjudande profiltext gör att hon framstår som en etablerad konstnär, något som ökar hennes chanser till försäljning.

Slipa dina hashtags

Hashtags är som kartor. De gör dina verk upptäckbara för användare som söker efter konst som liknar din. De är också ett av de bästa och mest effektiva sätten för att nå köpare och få din följarskara att växa.

Tagga därför dina verk med så många hashtags som möjligt. Se bara till att matcha hashtaggarna med verkens motiv. Hashtaggen #acrylic fungerar självfallet inte för alla verk, och en felaktig matchning mellan bild och hashtag gör att bilden blir irrelevant för sammanhanget, och därmed riskerar att få lägre engagemang.

Verk av Lot Winther

Skriv en intresseväckande biografi

“Här är en bild på min konst som du inte vet någonting om och här är priset”. Något verkar fattas med den typen av portfolios, eller hur? Det finns ingen ledtråd. Ingen historia. Inget som fångar en! En bild kan givetvis säga mer än tusen ord, men en fängslande text säger i slutändan ännu mer.

Även om den är kort, så ska du inte underskatta betydelsen av din biografi. Biografin är det enda stället där besökare kan få mer information om ditt konstnärskap. Att dela med sig av symboliken, skapandeprocessen och historien bakom verken, är ett bra knep för att få dina följare att känna något och ta steget till att köpa. I kombination med en kort och kärnfull presentation av dig som konstnär, så är din portfolio klar!

Några fler saker att tänka på…

Ange mått och pris

Ett enkelt sätt att öka chansen till försäljning är att ange verkens titel, mått och pris. På så vis förenklar du för potentiella köpare att se ifall dina verk matchar deras budget och hem!

Uppdatera din portfolio

Det är viktigt att uppdatera portfolion regelbundet. Annars finns risken att du framstår som inaktiv eller att dina följare glömmer bort dig.

Connecta med andra

Att bli vän med andra konstnärer på Artportable kan öppna många dörrar och hjälpa dig att få egna följare. Gilla därför andra konstnärers bilder och kommentera. Det är trots allt en sida för socialt nätverkande!

I slutändan…

Ju större följarskara du har – desto fler köpare kommer att slåss om din konst. Genom att följa tipsen ovan så tar du det första steget mot att förvandla din portfolio till en inkomstkälla. Lycka till!