Från ler-kladd som barn till fantastiska verk i keramik som vuxen – Cia Östberg har alltid haft en förkärlek till lera. Idag skapar hon sina verk av stengodslera i sin ateljé i Segeltorp på heltid. Cia ratar drejning, behöver utmaningar för att inte bli uttråkad, känner sig stolt över sin konstnärliga bredd och bjuder gärna in till sin ateljé för att visa upp sina verk. Med sin fantasi som redskap gör hon konst som tilltalar de flesta. 

Det började redan i barndomen, där Cia mer än gärna dök ner i diken och lekte med lera. Intresset för lera utvecklades och när hon i vuxen ålder utbildade sig till fritidspedagog så var det en självklarhet att dela sina färdigheter med barnen. 1991 började hon arbeta med lera på heltid när hon öppnade ett krukmakeri med en vän. Där bestod det mesta arbetet av att dreja, och när vännerna några år senare delade på sig bestämde sig Cia för att aldrig mer dreja.

– Idag arbetar jag med klassiska tekniker. Jag tummar väldigt mycket. Det är som att dreja fast man gör det med händerna utan drejskiva. Jag kavlar, bankar, knådar och ja.. formar. Alla sätt utom att dreja, berättar Cia.

Cia skapar gärna skor – här ett par Pippi Långstrump-skor i sällskap av en kappsäck.

Under de senaste månaderna har Cia bland annat jobbat med ett flera års-projekt där hon någon gång ska visa alla sina verk på en och samma gång. Hon har då olika rum med ett tema, varav ett av rummet är ett Bob Dylan-rum.

Vad innebär ett Bob Dylan-rum?

– Det innebär att jag gör porträtt eller skulpturer av honom, någonting som hänger ihop med hans låtar eller ja, någonting som är sammankopplat till honom på något sätt, säger Cia med ett skratt.

”Dille på Dylan” hette Cias utställning som ägde rum våren 2014 där åskådarna fick ta del av enbart konst med Bob Dylan i olika former, så som målningar, kolteckningar, skulpturer att ställa och hänga i raku-teknik och stengods. Hon skulle dock inte benämna sig själv som ett galet fan, utan har snarare låtit Bob Dylan följa med henne under livet, vilket hon har haft svårt att släppa.

Bob Dylan är et stående inslag i Cias konst.

För att inspireras använder sig Cia av något som alltid ligger väldigt nära till hands – livet. Vardagliga situationer ger henne ofta idéer till nya skapelser, vilket kan vara allt ifrån händelser till möten med andra människor. Ett exempel är olika sorters skor som hon har tillverkat under många år. Cia berättar att hon blev inspirerad till att skapa skor i lera när hennes mamma tidigare bodde på äldreboende och gärna ville höra sin dotters fotsteg när hon kom dit om dagarna. Cia löste detta genom att ha på sig högklackat – och efter det blev skor ett återkommande ämne i ateljén.

Hur gör du för att fortsätta utvecklas?

– Det känns som en utmaning varje dag som jag kommer till jobbet. Eftersom lera är ett material som lever sitt eget liv så kan man inte styra eller veta allting. Man lär sig hela tiden. Man får både roliga och tråkiga överraskningar varje dag. Så ja, jag fortsätter att utvecklas genom arbete, säger Cia.

Ett av de verk som ligger Cia närmast hjärtat är en stor utsmyckning i Segeltorps skola, som hon har valt att kalla för På Väg. I två trappuppgångar sitter det 14 stora skulpturer i form av skor, väskor och ryggsäckar för att representera just det som händer i trapporna – elever som går upp och ner med sina skor och väskor.

Utsmyckningen “På Väg” som Cia har skapat i Segeltorps skola.

För Cia är det viktigt att alltid skapa för sig själv och sin egen glädje. Att känna måsten om att skapa bara för andra eller för att tjäna pengar är ingenting som intresserar henne. Hennes breda kunnande inom hantverk ger henne självförtroende nog att våga bestämma fritt över sin konst, och kanske är det just därför som den känns så genuin och fri.

– Jag älskar skor! Och jag kan ju göra skor och väskor som blir vaser som man bara dricker bubbel ur eller vad som helst, och det är väldigt kul att göra. Det är det som är det viktiga för mig – att jag gör sådant som jag själv tycker är roligt och som säger mig själv någonting.

Något mer som känns viktigt för Cia är medmänsklighet, att våga och ta sig tiden till att hjälpa till. För några år sedan anlände många flyktingar samtidigt till Sverige . För Cia var det en självklarhet att öppna upp sin dörr och att inte stänga någon ute. Hon bestämde sig för att göra det hon kunde för att vara med och bidra och gjorde en hel utställning med freds-tema. Pengarna hon fick ihop skänkte hon sedan till en organisation som aktivt arbetar för att hjälpa flyktingar.

Sedan freds-utställningen har Cia fått många nya och roliga kontakter, som kommer och går i hennes ateljé där de samtalar och samtidigt passar på att lära sig en del svenska.

– Nu har det landat i att en inte kan göra allt, men en kan göra stor skillnad för några – och det är så himla sant.

Om du vill se mer av Cias konst kan du höra av dig till henne via mejl (cia@ciaskeramik.se) för att boka in ett besök i ateljén. 

Här kan du läsa mer om Cia Östberg.

Cias hemsida.

Följ Cia och hennes konst på Instagram och Facebook.

Cia Östberg.