”Happy Place” – Ord som återkommande beskriver konstnären Lena Kamras utställningslokal. Sin skolning fick hon i Paradisverkstan på Öland och på Glasbruket i Åfors. Men det var först på senare år som även måleriet blivit en viktig del av livet, och då genom färgstarka alster med välbekanta motiv. Något besökarna kan ta del av under påskutställningen på Strand hotell på Borgholm.

– Akrylen är snabbtorkande och erbjuder starka färger, vilket verkligen passar in på min personlighet. Jag vill förmedla absolut glädje med min konst – samma glädje som jag känner när jag målar.

För den som vill ta del av Lena Kamras samlade verk i form av glas, textilier, målningar och keramik finns en lika enkel som trevlig lösning. Konstnären håller ständigt sin ateljé öppen för nyfikna och konstintresserade besökare. Det har medfört att mängder av människor tagit en dagstur till Revsudden, norr om Kalmar, för att utöka sin konstsamling, fylla på glädjeförrådet eller för att diskutera konst i allmänhet. Lena Kamras ”Happy Place” (ja, hennes utställningslokaler brukar kallas så) går även att ta del av under Påskhelgen då hon ställer ut på Strand Hotell på öländska Borgholm.

Lena Kamras föddes in i en textilfamilj med stort konstintresse. Hennes pappa drev en textilfabrik i Kalmar under 30-talet. Pappan, Lenas mor och syskon har alla haft en stark konstnärlig ådra av något slag. Även i skolan fick Lena konstnärlig uppmuntran.

– Jag minns att teckningslektionerna var jätteroliga och att jag fick mycket beröm för mina teckningar. Men det fanns så mycket annat som jag också tyckte var roligt att göra…

Under 90-talet arbetade Lena på Paradisverkstan på Öland, där hon fick lära sig att dekorera allt från små ljusstakar till stora trädgårdsurnor. Allt formgivet av familjen Paradis.

Lena slutade så småningom på Paradisverkstaden och började istället arbeta på Åfors Glasbruk i Småland. Där fanns de världsberömda formgivarna Bertil Vallien och Ulrika Hydman Vallien, och Lena fick då lära sig att dekorera på glas – till exempel vaser gjorda av Ulrika och glashuvuden av Bertil.

Vaser av Ulrika Hydman Vallien.

Glashuvud av Bertil Vallien.

Först på senare år blev det egna måleriet en viktig del av hennes liv. Ofta genom färgstarka alster med välbekanta motiv.

– Akrylen är snabbtorkande och erbjuder starka färger, vilket verkligen passar in på min personlighet. Jag vill förmedla absolut glädje med min konst – samma glädje som jag känner när jag målar. Glasmåleriet och annat måleri satt vid den här tiden i ryggmärgen och kändes inte längre utmanande på samma sätt.

– Världen ser så hemsk ut på flera olika håll och då vill jag att min konst ska fungera som en motpol och fylla människor med glädje, lycka och kärlek. Vid utställningar får jag ofta höra att rummet med min konst kallas för ”gladrummet”, och jag kan inte komma på något bättre i livet än att få andra människor att må bra.

– I mitt måleri inspireras jag mycket av djur & natur, människor och fantasi. Jag ägnar mycket tid åt min trädgård och mina hundar Tiger och Sailor, två Curly coated retrievers, som jag är väldigt glad i.

Läs mer om Lena Kamras och fler av hennes verk på Facebook och på Instagram.

Tiger och Sailor tar igen sig i Lenas trädgård.

Förutom akrylmåleri och glaskonst så har du även andra strängar på din konstnärliga lyra. Berätta.

– Ja, bland annat stickar och tovar jag vantar som sedan handbroderats. Alla vantar är unika och broderas utan förlaga… Vantarna har blivit väldigt uppskattade och har även sålts utanför Sverige. Bland annat till USA, Nya Zeeland, Danmark och Norge. Jag säljer också brickor och vykort med motiv efter tavlor jag målat. Under sommartid målar jag också på betongkrukor med motiv jag själv konstruerat.

– På våren målar jag motiv på fågelholkar och brevlådor, som min man snickrat ihop.

Och inom glaskonsten har du en särskild serie som du blivit känd för?

– Ja, du tänker på min citronserie i glas och glasfat. Jag provar mig fram med olika motiv… Nu har jag också skapat ett nytt motiv i form av ett tigerhuvud på snapsglas.

Med tanke på alla tekniker som du arbetar med så måste din ateljé vara stor?

– Haha, ja det skulle man kunna tro. Från början var det tänkt att min ateljélokal skulle bli ett garage. Men eftersom betongplattan aldrig blev gjord så blev det en ateljé, som min man byggde, istället. Den är ungefär 40 kvadratmeter stor och här finns allt jag behöver i form av kök, badrum och loft. Det är en ”året-runt öppen ateljé” där jag målar, kreerar och dessutom har en stående utställning. Alla är välkomna för att titta på och/eller prata om konst.

Med utställningar på bland annat Galleri 40 på Södermalm, Kunstgalleriet på Odense och Himmelsberga på Öland har Lena Kamras hunnit visa upp sina verk för många konstintresserade människor. Närmast i tiden ställer hon ut på Strand Hotell Borgholm under Påskhelgen. Vill man som konstälskare fylla på med positiv energi så rekommenderas ett besök i hotellets tillfälliga ”Happy Place”.

Läs mer om Lena Kamras och fler av hennes verk på Facebook och på Instagram.

Det går även att läsa mer om Lena på Bättre Konsts konstguide.

Lena har även en sida på ”Konstkvarteret”.

För den som vill kontakta Lena direkt kan mejla till kamras.lena@telia.com