Annika Gaimers långa karriär som kostymdesigner på SVT och fria teatrar har gett hennes konst en unik karaktär. Måleriet har alltid funnits hos henne och hon ämnar att skapa konst som berör och engagerar. Förutom inledningen av den senaste upplagan av den älskade målarkursen hon leder i Stockholms skärgård, ser hon fram emot att gå på djupet med sitt nya skulpturprojekt.

Berätta om det nya skulpturprojekt du har påbörjat.

– Jag håller på skapar fem karaktärer i olika material. De har olika teman som håller på ta form. Teman som går från romantik till dramatik. Det är svårt att säga mer just nu, det är en konstnärlig process som måste få ta sin tid.  Det utmanande med det här projektet är skalan, alla karaktärer är lifesize, och jag svetsar ihop skelett i stål till dem. Medan jag jobbar med karaktärerna så fortsätter jag måla vid sidan om.

IB’s galjonsfigur. Lera, ek, najtråd,och glasyr, 2010 Foto: Annika Gaimer

Vilken plats har måleriet i ditt konstnärskap?

– Jag målar emellan varven. Målningen är basen i mitt konstnärskap. Basen ur vilken former föds, former som senare kan utvecklas i olika dimensioner. Jag gillar att jobba med collage och olja, oftast med palettkniv.

Spår tvärs emot. Blandteknik, 2019. Foto: Annika Gaimer

Hur länge sen var det du började måla?

– Måleriet har egentligen alltid funnits med mig, det har skett parallellt med mitt yrkesliv som kostymdesigner.

– Jag började ju som kostymassistent inom teater och svt. När jag kände att jag ville utvecklas tog jag tjänstledigt för att studera vid konstskolan Paletten, och det var efter examensutställningen ‘94 där som jag började ställa ut min konst regelbundet.

Basilikan. Olja på duk, 2012. Foto: Annika Gaimer

Vad inspirerar dig när du målar?

– Naturen, mina medmänniskor. Ibland kan inspirationen göra sig märkt många år senare. Till exempel den fantastiska tiden som artist in residency i Axel Munthes Villa San Michele på Capri, den vistelsen gör sig påmind i mina målningar från Pompeji i form av kolonner och grindar och ornamenterade staket.

Annikas ateljé. Foto: Annika Gaimer

Det syns ett klart inflytande från teatern och scenkonsten i ditt tänkande kring konsten.

– Ja tänket från scenrummet har jag med mig, att det är händelsen som gör bilden. Det återkommer i min konst.

– Jag älskar att hitta färg och form som engagerar. Jag vill få in politik och medmänsklighet i konsten. Det räcker inte med konst som bara är snygg. Jag vill att konst ska engagera, att folk ska få reaktioner på den. Det är absolut inte bara dekorativt det jag gör. Jag ogillar allt skapande som blir ett manér, där man bara svänger till med något. Konst ska ge folk känslor oavsett om de känslorna är vackra eller dramatiska.

Spår tvärs emot II. Olja på duk, 2019. Foto: Annika Gaimer

Vad slår dig när du tänker på ditt långa framgångsrika konstnärsliv?

– Jag brukar blicka tillbaks i stolt förundran över alla tankar som blir små papperslappar med aforismer eller ett ord, och bilder som ständigt väcks när jag skapar. Minst lika stolt blir jag över mina målarkurser, både de i ateljén i Midsommarkransen och de på Ingmarsö som pågått nu i åtta år med ständigt återkommande deltagare.

Målarkursen på Ingmarsö. Foto: Annika Gaimer

– Vi målar främst i akvarell men en del målar i akryl också. Vi kör lite olika upplägg för var dag, vi jobbar med bland annat stilleben och landskap. Jag försöker anpassa kursen och innehållet efter deltagarna och deras erfarenheter. I gemensam grupp kollar vi efter vad som kan förbättras i varandras målningar, vi försöker se vad målningarna säger oss, vi delar erfarenheter helt enkelt, lär oss av varandra.

– Den går av stapeln i år igen den 29:e juli och pågår till 3: augusti.

Vad mer har du på gång?

– Jag kommer vara med på en sommarsalong på Biocafé Tellus i Midsommarkransen! Det är vernissage idag, lördag den 18:e maj, och sedan hänger det under hela sommaren.

Kontakta Annika Gaimer för information om kursen på Gaimer Art och finn hennes konst på Gaimers Galleri.

Hon ställer ut på Biocafé Tellus Sommarsalong 18 maj – 13 september