Mårten Lundgrens fotografier är klassiska skildringar av svenska skogsdjur insvepta i ett lager av abstrakt subjektivitet: “När jag fotar försöker jag jobba med min egna upplevelse av naturen. Det är viktigt att det inte bara blir en bild på ett djur, exempelvis en älg, utan jag försöker hitta individen.” Just nu går det att se Mårtens fotokonst på Artportables showroom.

– Bilden på haren som sitter i morgonsolen och spanar ut över fältet skulle kunna tolkas som ett självporträtt. Att det är jag själv som sitter där och tittar på gryningen. Så när jag ser bilden tänker jag att man har hela dagen framför sig. I denna bilden ser jag både välbehag och värme. 

Det finns något mänskligt och själfullt med Mårtens porträttering av naturen. Varje träd, trollslända, och kronhjort har en egen identitet och en egen historia som framhävs av fotografiska tekniker, såsom en och annan dubbelexponering. Ett svartvitt foto på ett träd berättar en djupt personlig historia. 

– Bilden på trädet kan ses som något vitt och själsligt, kanske lite spöklikt som ser ut att lämna trädet. Den här bilden gjorde jag på dagen 14 år efter att min pappa gick bort i cancer. Den morgonen då jag gjorde bilden så var jag tyngd av sorgen efter min pappas bortgång och tänkte bara på det… jag mådde verkligen mycket dåligt där och då. Trots detta så fanns en lust att skapa bilder och jag greppade därför min kamera och begav mig ut en sväng i skogen. Den här bilden gjorde jag genom att släppa fram känslorna och inte traditionellt med att ställa in rätt position och detaljgranska i sökaren. Bilden är en dubbelexponering med en skarp bild på trädet och den andra bilden i oskärpa och med kamerarörelse. Bilderna läggs ihop i kameran. Resultatet blir en lite softad och drömsk bild.

– Bilden har kommit att betyda väldigt mycket för mig och jag har döpt den till “Livets träd”. Betraktaren skulle kunna tolka bilden på två sätt… att livet kommer till trädet eller att livet lämnar trädet. Just de här personliga bilderna tycker jag är både spännande och roligt att skapa. De blir ju en bit av mig själv på något sätt.

Din filosofi och din konst är en välbehövd påminnelse om att naturen finns där för oss att ta del av. Det är enkelt att glömma när man är så upptagen med storstadsstressen. 

– Jag tycker det är jätteskönt att “skogsbada”. Vi människor har ett betydelsefullt och starkt band till naturen. En del kanske trivs bäst bland klippor vid havet och en del kanske i skogen. Själv får jag väldigt mycket energi av att vara ute, jag känner ingen press eller några krav.

– Tänker på bilden på haren och morgonljuset… det är lite dimmigt och en fin soluppgång och ofta är den vackraste stunden i naturen egentligen när allting vaknar. Men det är väldigt få som ser det. Efter natten är det någon typ av stilla lugn som infinner sig innan de första bilarna börjar åka på vägarna och folk börjar vakna till liv. Då är det djurens natur helt och hållet. Det är något magiskt… som bilden på kronhjorten där solen sakta går upp över ett fält och så ryker det om kronhjorten för att den är så varm i en kall höstmorgon. 

Fotar du intuitivt eller finns det någon bakomliggande plan?

– Det finns nog ingen bakomliggande plan. Jag är inte konstnär på heltid och det är väl kanske också anledningen till att jag känner att jag kan göra min egen grej. Alltså jag fotar som jag har lust.

– Annars är jag systemutvecklare på en svensk myndighet. Så i det andra arbetet är det väldigt mycket logiskt tänkande och struktur. Det fina med att syssla med bildskapande som komplement till det andra arbetet är att jag får stimulans för att skapa och att arbeta med de mer ”konstnärliga ådrorna”, vilket ger en väldigt fin balans i livet och möjligheten att uttrycka sig i bild.

Finns det någon tanke bakom de specifika bilderna som du har valt för showroom utställningen? 

– Finns väl alltid någon tanke men skulle nog säga att det är Kolmårdsskog. Alla motiven som finns är tagna i Kolmårdsregionen, min hemmaskog.

Du har lånat ut en bit av dina hemtrakter till Stockholm?

– Lite grann så, faktiskt.

 

Se mer av Mårten Lundgrens konst här.