Tunnelbanan. Busshållplatsen. Parken. Det är på platserna många av oss bara låter medvetandet snabbt svepa förbi som konstnären Brian Morris hittar målardukens viktigaste motiv. För Artportable berättar han om vikten i att att hitta det vackra och absurda i livets alldagligheter.

– Stämningen på Stockholms tunnelbana kan kännas väldigt speciell. Det är som en helt egen drömvärld i jämförelse med annat. Man märker att det för många är en jobbig miljö att befinna sig i – ändå lever de där. Om man tänker efter och tar det ur sin kontext är det lite lustigt att t.ex. vagnarna delas in i grupper av fyra platser. Platser som tillsammans har samma storlek som en dubbelsäng. Där ska fyra främlingar sitta och försöka vara så normala som möjligt på tio minuter. Jag tror att den konstruktionen kan tillföra en viss elektricitet i det utrymmet som faktiskt är väldigt fascinerande.

Se Brian Morris portfolio här!

Brian Morris tekniker varierar beroende på verket han ser framför sig, men mycket av det han tecknar och målar baserar sig på alldagliga fotografier.
– Mycket av det jag gör är fotorealistiskt, med en liten drömsk eftersmak. Tekniken är oftast en skiss av oljefärger och det jag mest ser som motiv är en stor form av ljus och skuggor med kraft i sig.

Varför inspireras du av det alldagliga?
– Jag har alltid varit en dagdrömmare och går ofta runt och uppskattar små grejer i livet som händer. Jag kan t.ex. bli jätteinspirerad av någon som sitter på busshållplatsen och kämpar med sin matkasse. Sen kan jag även vara intresserad av att avmåla ett visst ljus i skogen, men för mig är det viktigt att visa att båda dessa motiv är delar av universum. Det finns lager av allt. Man kan se och läsa saker precis som det i realismens tecken uppfattas. Så länge folk bygger sin egen uppfattning om det jag gör är jag nöjd. Det är helt upp till var och en.

Brian Morris ställer ut i Artportables showroom vecka 12 på Åsögatan 176.