Under vecka 8 fylls Artportabes showroom med ”Processer” som Ingela Rosén själv uttrycker det.

Ingela målar i akryl och om en tavla har ”gjort sitt” målar hon om den utifrån hur den ser ut eller målar över den helt så verket får ett helt nytt utseende.

– Sen är det spännande också, att när det är någon som köper min konst så får de ju med sig den tavlan under också. Det är lite häftigt för ibland finns det detaljer kvar av det som finns under, säger Ingela.

 

Hur går processen till, från idé till färdig tavla?

– Min intuition eller tavlan som talar. Jag har oftast ingen idé när jag börjar utan jag börjar med lite struktur eller en färg jag tycker om, eller en färg jag inte tycker om, och så målar jag bara helt oplanerat. Ibland kan jag se något i den direkt, kanske ett öga eller en blomma. Sen tänker jag om jag ser något mer i bilden, så vänder jag på tavlan och tittar åt det hållet. Hittar jag ingenting fortsätter jag att vända på tavlan och lägga till färg tills jag hittar något jag vill måla fram.

Vad brukar du få för komplimanger för din konst? Vad brukar folk säga?

– Att den väcker känslor. Att det uppstår en känsla när man tittar på den – att det ryms många olika saker. Efter det att någon köpt en tavla upptäcker personen i regel saker som den inte såg från början. Det är ett härligt sätt att måla – det är väldigt fritt.

Har du något konstverk som ligger dig lite extra varmt om hjärtat 

– Jodå det finns det. Den som heter ”Sommar” som ligger i min portfolio med en kvinna som drömmer om sommaren, speciellt nu när det är vinter och eländigt. Det är en av mina favoriter. Sen målade jag en med en pojke som står framför en äng i gråa och rosa toner. Den är lite äldre, från 2017 tror jag. Efter att jag målat den tavlan fick jag ett barnbarn som var så väldigt lik just den pojken på bilden. Många har sagt att de tycker det är en flicka på tavlan, men jag har alltid tänkt att det är en pojke. Det är så spännande det där, vad som händer när man målar.

 

 

Vad får vi se under din utställning på Artportable?

– Jag älskar ju ansikten så ni kommer att få se delar av dem. Ansiktena kommer också till väldigt intuitivt, möjligtvis att jag tänker ibland att jag ska måla ett ansikte, men jag vet ju inte hur det ser ut utan det kommer när jag börjar processen med exempelvis ögonen. Så det blir lite ansikten och så blir det lite abstrakta tavlor. Ni kommer få se lite processer kanske man kan säga. 

 

Upptäck fler av Ingela Roséns verk i hennes portfolio.