När Mia Robinson tecknar inom temat välkända ansikten väcker hon inte bara hundratals associationer hos betraktaren. Hennes mörka penndrag och tuschlinjer vittnar även om en svår personlighetsresa som sträcker sig genom decennier. Som slutar i att få bukt med den egna självkänslan och resa sig starkare. Lika stark som den evigt ekande utstrålningen från porträttens ansikten.

Genom en snabb överblick på hennes verk är vi många som känner igen ansiktsdragen som febrigt figurerat som den ikoniska fronten för världens popkultur i ett sekel. Många är vi som vet namnen bakom figurernas välkända glasögon, käklinjer och djupa ”million dollar”-blickar. Men när det kommer till Mia Robinson själv, ser hon snarare det sårbara i sin egen personlighet i ansiktena istället för den ikoniska storheten många hänförs av.

 

Förutom serien av verk ovan finns mer att se från Mia Robinsons utställning som just nu pågår hela veckan på Åsögatan 176 i Stockholm, med start 15 mars.

– Kraften från ikoner kan göra starka saker för oss. Även fast alla jag avbildar är döda är det många som lever idag och ändå är engagerade i deras liv. Att leva genom andra, starka legender är som att förstärka sitt eget inre. Det går en tråd genom ikonerna till mig. En svår uppväxt fanns nog hos dem alla, precis som det gjort för mig. 

Vilken av verken har du haft den mest speciella relationen till?
– Jag tecknade Marilyn Monroe när jag mådde som mest dåligt i mitt liv. Det porträttet är från en tid då jag kollapsade helt mentalt. Egentligen vet jag inte varför jag då drogs till just henne, men en gemensam nämnare är att hon varit så skör samtidigt som stark genom livet – och det känner jag mycket för. Det har tagit lång tid för mig att komma till den platsen jag är på idag, och i hela min uppväxt har jag bemötts av kritik som försämrat självkänslan.

Finns det ett budskap du vill förmedla?
– Jag vill ge liv åt andras väggar genom mina svartvita avbildningar. Legender är lätta att relatera till eftersom sagorna om dem lever vidare på ett näst intill magiskt vis i våra hjärtan.

Upptäck fler av Mia Robinsons konstverk i hennes portfolio.