Med en journalistbakgrund har Lena Köster gett sig ut i en helt ny typ av skapande. Lena har endast målat i några år men hennes konstverk talar redan för sig själva. Genom att koppla samman poesi och måleri når hon nya spännande höjder.

– För mig, som skrivande människa, är det något nytt och befriande att arbeta med “språk utan ord”, för att citera Tranströmer. 

Lena Köster har prövat sig fram i sitt konstnärskap och just nu målar hon abstrakt konst i akryl. I sina tavlor dras hon till uttryck och känsla snarare än det strikt figurativa.

– Jag har ingen lust att måla av någonting. Jag skulle fotografera om jag ville göra exakta avbildningar. Däremot så är det ett äventyr att påbörja en abstrakt målning. När jag har en vit duk framför mig, och inte tänker ut något motiv i förväg, så jag känner att vad som helst kan hända. Samspelet mellan målade ytor och linjer är dessutom ett ämne i sig. 

Berätta om temat i de verk du ska ställa ut?

– Ett viktigt tema, både i mitt måleri och poesi, är den sökande människan på gränsen mellan mörker och ljus. Jag tror att man som människa alltid söker ljuset inom sig själv och inom livet. Människan vill leva och ha det vackra, det levande ljuset. 

Vad inspireras du av?

– Jag tycker att linjer och fält är intressanta. Linjer som rör sig genom fälten skapar en egen innebörd. Jag vill ofta att det ska finnas en överraskning. Med poesi kan det börja med ett ord eller tankegång. Sedan kommer texten ju mer man arbetar med den. Det är samma sak med dessa målningar, som på sätt och vis är jämbördiga med min poesi. 

Vad använder du för tekniker?

– Det kan vara på två olika sätt: antingen börjar jag med en färg som jag tonar ut utan skarpa kanter, och så bygger jag på med flera färger tills jag känner att jag hittar ett djup. Sedan kanske jag tecknar något efteråt när jag blandat färgerna. Men det kan också vara helt annorlunda: att jag gör linjer, tar svart tusch och sedan drar pennan snabbt för att skapa en flera olika linjer, och att jag därefter undersöker vad jag kan göra av det. Kan det vara en stad i bakgrunden? Är det ett träd? Eller föreställer det kanske en människa? 

Se fler verk av Lena Köster i hennes portfolio här.

Utställningen i Artportables Showroom pågår under hela vecka 15.