Sara Lotse tänjer på gränserna för form och storlek i sitt konstnärskap. Stengods, lergods och porslin är återkommande i Saras skapande. Nu får vi ta del av ett mångfacetterat konstnärskap genom en utställning i Artportables Showroom.

Krukmakaren Sara Lotse ägnar sig främst åt att skapa vackra och rustika bruksföremål. Med en fascination av att blanda olika material och se möjligheter i nya kombinationer och variationer. Det här leder henne även in på att gå ifrån bruksföremålen och låta frihet och kreativitet ta mer plats.

– Det som blir konst sker ju när man har tröttnat på tallrikar och skålar. När man får vara lite mer fri. Jag hoppas jag får mer tid att utforska den friheten.

lotse

Vad får vi se på utställningen?

– Jag har experimenterat lite med glasyr och försökt tänja på gränserna. Det är alltid roligt att de hur stort något kan bli, eller hur högt. En serie med rosa flaskor har jag skapat för just den här utställningen. Utställningen består av olika grupper och inom gruppen så hör de ihop, antingen i form eller färg.

Vad inspirerade dig i skapandet av dessa verk?

– Jag ville göra högt och smalt. Det är ett återkommande tema hos mig, höga saker. Det ger en tanke på träd, något som strävar uppåt. Men jag har ingen tanke att de ska symbolisera något, det är mer estetiskt.

Sara Lotse håller till i Almunge i Uppland, där hon driver sin verksamhet. I sin verkstad erbjuder hon även kurser och tar mer än gärna emot besökare som kan få uppleva hennes konst på plats. Utställningen i Artportables Showroom pågår under hela vecka 14.

Upptäck fler av Sara Lotses verk i hennes portfolio. 

lotse.sara