Lippa Dalén ställer för tredje gången ut på Kaolins keramik galleri. Utställningen visas den 6 april till och med den 30 april.

Lippa Dalén är kanske främst känd för sina koppar i lergods. 1997 tog hon examen från konsthögskolan i Bergen med arbetet – Fika, som dominerades av just koppar med olika ornament och dekor.

När Lippa beskriver sin pågående utställning – Nåd, inleder hon med att förklara att hon först tänkte döpa utställningen – Från skulptur till skulptur, eftersom att hennes intention när hon började studera på konsthögskola var att skulptera. Blomknopparna fanns redan då i hennes process men idéerna framstod som feminina i negativ bemärkelse och för ekivoka.

– För mig blev det både för elitistiskt och kontrollerat. Jag hade ingen distans då, för mig var det för skört.

Foto: Agnes Lundin

Förtexten till utställning lyder:

Sökandet efter det sensuella
längtan efter klarhet
bortom detta;
nåd

Nåd består av nio verk. Åtta knoppar och en öppen tulpan. De två första knopparna är skapade i porslinslera och är hennes personliga favoriter. Resterande verk är arbetade med i ljus stengodslera. Tulpanerna har en matt yta och är målade med en pigment-tät vinylfärg som sedan sandpapprats. Det skapar illusionen av något ofärgat och rent. Knopparna är spröda och ihåliga, den öppna tulpanen är inredd med ståndare och pistill. Om man rör verken kan det lämna avtryck, det finns något metaforiskt i även det.

Känslan verken lämnar är allt annat än skört. Det finns en självklarhet i utförandet. Går man in utställningssalen möts besökaren av tulpaner uppställda på piedestaler i varierande höjd. L-formen verken är placerade i gör att de kan beskådas från alla vinklar. På nära håll ser man hur Lippa arbetat med detaljerna i tulpanens överlappade blad och skåror. Det finns en skillnad i utförandet om man jämför med hur hon skapar sina koppar, ofta låter hon hantverket synas genom att lämna avtryck i form utav färgstänk eller ojämn glasering. Tulpanerna är skapade med en annan precision.

Foto: Agnes Lundin

Tulpanen med sitt karaktäristiska utseende har använts i konsthantverk redan sedan 1200-talet i Mellanöstern och runt 1500-talet började den även används flitigt i Europa. Tulpanen ansågs bringa kärlek, kunskap och lycka.

Lippa ser sina tulpaner som en förenkling av verkligheten, en tolkning. Att blommor symboliserar sexualitet och är en symbol för något köttsligt och själsligt är viktigt för henne.

Något intressant är att hon har valt att gestalta två av blommans faser. Hon kunde ha valt att skildra även den utslagna och till sist den vissnade fasen, men hon gör en avgränsning.  Är den öppna tulpanen i själva verket en gestaltning av hennes egen utveckling, har hon tagit sin konst till en annan fas?

Foto: Agnes Lundin

I första anblick är utställningen – Nåd, en kontrast till hennes tidigare verk. I själva verket finns det en likhet mellan tulpanerna och kopparna som oftast utförs med en öppen form.

Det är något som Lippa har arbetat medveten med. I utställningen – Knoppar och koppar, i Örebro 2016, placerades skulpturerna och brukskonsten på samma bord.

– Vissa av konstverken kan man dricka kaffe ur. Andra inte.

Lippa utvecklar hantverket och idén om vad keramik och brukskonst ska användas till. Hon fångar essensen av att lust och sökande är viktigare än att värdera olika konstuttryck.

Foto: Agnes Lundin

Kaolin är keramik-kooperativ som funnits sedan 1978 och ligger på Hornsgatan 50 i Stockholm. De visar separatutställningar med keramiker både från Sverige och utlandet. I deras butik kan man köpa keramik från en rad olika keramiker.

Öppetider:

Måndag – fredag 11-18
Lördag 11-16
Söndag 12-16

Kommande utställningar:

4.5 – 26.5 Emil Berild
1.6 – 18.8 Sommar på Kaolin
24.8 – 11.9 Dale Karlsson
14.9 – 2.10 Elisabeth Billander
5.10 – 23.10 Lotte Westphael (Danmark)
26.10 – 17.11 Tove Tengå
23.11 – 31.12 Jul på Kaolin