Evalena Jönsson Lunde har en lång kreativ bana bakom sig. Hon har låtit sig inspireras av naturen och har kontinuerlig jobbat med skulptur och teater parallellt. I denna korsbefruktning av kreativa uttryck skapar Evalena sina skulpturala karaktärer. Med skulpturerna och de karaktärer Evalena har skapat berättar hon en historia som flyter mellan konstuttrycken.

 

Varifrån kommer konsten och lusten att skapa för dig?

– Det kommer först och främst från min mamma. Hon var hobbykonstnär och jobbade på krukmakeri i Småland. Sedan blev hon bondmora i Jämtland men fortsatte att hålla på med konst. Hon vävde bland annat en hel del till kyrkor i Jämtland.

– Min pappa var en riktig naturmupp så från honom kom mycket av min inspiration från naturen.

 

Redan i tonåren började Evalena söka sig till konstskolor men hon var för ung. Därför hamnade hon på en dekorationsutbildning. Efter en tid där blev hon antagen till Konst- och Miljöskolan i Sundsvall.

 

 

Vid sidan av konst och konsthantverken hade Evalena ett stort intresse för teater. Efter en tid på konstskolan i Sundsvall påbörjade Evalena maskörsutbildningen på Dramatiska Institutet i Stockholm.

– Jag gick ut maskörsutbildning på DI som en ung 19-åring och det första jag gjorde efter utbildningen var mask på Tältprojektet. Där jobbade jag nära Marianne Lindberg De Geer som gjorde kostym. Det var en väldigt kreativ miljö att vara i som 19-åring.

 

Du arbetar både med skulptur och bildkonst, hur relaterar och skiljer sig dessa två konstformer från varandra enligt dig?

– Skulptur är en väldig lång process, det gillar jag. Man jobbar med lera som nästan bestämmer själv vart den vill gå. Jag gillar när materialet självt bestämmer. Måleriet är ett snabbare medium – mer direkt. De tekniker jag använder mest när jag målar är akryl och gauche, två tekniker som torkar snabbt. Skulptur och måleri är två olika typer av skapandeprocesser.

 

Du har en bakgrund som kostymör, hur skulle du säga att kostym och teatern som medium har påverkat ditt konstnärskap?

– Det har påverkat mig på så sätt att jag i mina skulpturer gärna leker med identiteter. Det är skulptur bra för – man kan skapa karaktärer. När man jobbar med kostym och mask är man ju med och skapar rollkaraktärer. Den ambitionen finns i mina skulpturer.

 

 

Något genomgående i din konst är att karaktärerna du skapar är djur, hur kommer det sig?

– Det kommer nog av att jag växte upp i Jämtland, i naturen bland djur. De flesta av mina karaktärer är fåglar. Jag tycker de är fascinerande djur – de har så intressanta personligheter men är också så mystiska. Sedan är ju fågeln nästintill en symbol för frihet.

 

Hur går skapandeprocessen oftast till? Var kommer inspirationen oftast ifrån och hur går processen från idéer till skulpturer oftast till?

– Jag börjar nästan alltid med att jobba i lera. Om det till exempel är en gröngöling jag ska avbilda studerar jag gärna gröngölingar närmare – på bild eller i naturen. Jag tittar på själv djuret och fundera på hur det faktiskt ser ut – jag tittar och försöker se hur till exempel just en gröngölingsnäbb ser ut.

– Sedan skissar jag upp en karaktär och därefter kommer leran in i bilden – då kan det bana iväg!

– I skulpterandet gör jag sedan en så kallad förlorad form – en form man bara använder en gång. Den gör jag oftast i latex. Sedan kommer man till själva gjutningsprocessen.

 

Genom sina aktiva år har Evalena blivit en oerhört tekniskt skicklig konstnär – men flera av de tekniker hon använder har hon kommit fram till på egen hand. Mestadels gör hon sina skulpturer i betong men hon jobbar även en del i brons.

– Brons är ett väldigt långsamt medium. De bronsskulpturer jag gör kan innebära upp till två veckors jobb. I och med all tid och kraft en sådan skapandeprocess innebär blir det väldigt svårt att sätta pris på de verken men jag brukar säga som mäster på mitt gjuteri i Göteborg – ”de räcker ju 5 000 år!”.

– Men betong är också roligt att jobba med, det möjliggör efterarbete på ett helt annat sätt än brons – man kan jobba med sandpapper och fila och såga.

 

 

Vad händer härnäst? Har du några fler inplanerade utställningar?

– Jag ställer ut på konstföreningen i Kil i Värmland i oktober och ställer sedan ut på Galleri Lord & Lydia i Göteborg under luciahelgen. Under hösten kommer jag jobba med barnteater i Malmö.

 

Just nu kan du se Evalena Jönsson Lundes skulpturer ställas ut hos Artportables showroom på Åsögatan 176 i Stockholm.