Lagom till Alla hjärtans dag fylls Artportables Showroom av kärlek, vänskap och glädje tack vare Anneli Lindbergs uttrycksfulla skulpturer. Men bland dem finner vi även en lieman – med ett lite annorlunda budskap.

Tack vare ett stort intresse för människors känslor och gamla, rostiga saker lyckas konstnären Anneli Lindberg skapa figurer man inte glömmer i första taget. Skulpturerna är framförallt gjorda med paverpol och under utställningen på Artportable går de i kärlekens tecken.

– Jag tycker det är roligast att låta mina figurer uttrycka känslor, oavsett vilka det är. Så jag kommer ha ett tema med kärlek och vänskap. Mitt andra tema kommer vara glädje, med figurer som rör på sig och uttrycker den här känslan. Till slut kommer jag även ställa ut en lieman.

Varför just en lieman?

– Jag tror att jag gjorde den för att det finns så många människor som inte orkar ta tillvara på livet. Den här liemannen håller i en lakansbit med ett budskap om att leva livet medan man kan, att göra det man gillar och att berätta för människor i ens närhet att man tycker om dem.

Annelis skulpturer representerar ofta kvinnor, ibland tillsammans med ett udda föremål så som ett gammalt strykjärn, en öronspruta eller en kaffekvarn. Syftet med varje enskilt verk är oftast bestämt i förväg, medan motivet kan växa fram under arbetets gång.

anneli.lindberg

Upptäck fler av Anneli Lindbergs verk i hennes portfolio.

Vilket budskap vill du framföra med ditt konstnärskap?

– Mitt huvudsakliga budskap är att se människor, att se vad de uttrycker. Alla har något vackert i sig. Men det känns som vi har slutat se varandra, vilket är synd. Det är inte bara det att upptäcka och se en människa som är ledsen utan om man ser någon som hoppar fram längs med trottoaren, helt nykär, så blir man ju jätteinspirerad. Man kan få så otroligt många känslor när man ser en annan människa.