Tommy Østmans motiv av en stad i förändring ger oss en modern expressionism med rå framtoning. Nu satsar han helhjärtat på sina akvareller. 

Tommy Østman utbildade sig till teckningslärare på Konstfack och har även varit verksam som Art Director i 35 år vilket gjort honom extremt idérik. Han är en fri själ som går sin egen väg i livet, och med denna attityd har han bland annat medverkat i SVTs Konstnärsdrömmen där han fick möta andra konstnärer i ett spännande projekt. Nu planerar han för pensionen att disciplinerat fokusera på konstnärskapet. Han inleder satsningen genom att medverka i Artportables påskutställning på Kulturfyren på Skeppsholmen 5-9 april. Han har även förberett för utställning på Gotland under sommaren. I det fina konst-och hantverkshuset i sommarpärlan Katthammarsvik kommer Tommys konst att visas upp för besökare. Tommy har också kontakt med ett galleri i Spanien som är intresserade av att ställa ut hans verk.

Tommy arbetar ständigt i sina tre ateljéer. Arbetsrummet hemma som förut användes till AD-projekt har alltmer blivit en fullfjädrad konstateljé. Här fokuserar Tommy på mer komplicerade konstverk som kräver plats, koncentration och tid. I sina två andra ateljéer, på Gotland och vid Årsta havsbad blir arbetsytan fylld av mindre verk och projekt som han gärna genomför medan han njuter av sällskap från vänner och familj.

I sina konstverk lyfter Tommy fram de platser som andra går förbi. Han vill uppmärksamma den skönhet och charm som finns i dessa obetydliga platser. I sina motiv reflekterar han över stadens utveckling och relationen mellan stad och land, modernt och gammalt, trä och betong. Han har en känslomässig koppling till platser i de södra förorterna och försöker fånga dem i sina verk. Han vill belysa att bebyggelsen fylls ut på platser som inte hade behövts fyllas och intresserar sig för stadens förändrande utseende och anpassningen till befolkningens vardag.

”Jag är inte emot förändring”, berättar Tommy. ”Frågan är vart och hur. Förändringens vindar krävs i vårt samhälle, men ibland förundras man över projekt som dykt upp på de mest ologiska platser och sätt”.

Tommys konststil drar tankarna till en modern expressionism, snapshots av verkligheten med en brutal touch. Hans bakgrund inom illustration lyser igenom. Tommy uppskattar grunden i det klassiska måleriet och inkorporerar detta i sina egna verk, men han vill ständigt bryta sig loss. Han är förtjust i konstnärer som Edward Hopper och i sitt verk Tidig Måndag Morgon drar han paralleller till Hoppers Early Sunday Morning. Han går ofta vidare med en ambition att inkludera element av en annan konstnär han inspireras av, Jackson Pollock. Att trasha och förstöra sina egna verk genom att ruska om motiven och stöka till färgen är något av ett signum för Tommy. Han berättar dock att det är en konst för sig att lyckas med detta moment.

”Tidig Måndag Morgon”

Att arbeta med akvarell är en speciell arbetsmetod. Torktiden har en stor del i skapandet av en akvarellmålning, särskilt på stora ytor. En himmel kan målas på tre minuter men det krävs tid och tålamod att invänta resultatet för hur färgen sätter sig och hur man sedan kan gå vidare med motivet. 

Tommy låter färgen rinna på papperet och balanserar ytan för att kontrollera flödet. Detta arbetssätt kallas passande nog för att valla, eftersom man jagar färgen framför sig i önskad riktning. ”Akvarellmåleri innebär att man måste släppa kontrollen och älska slumpen. Färgen har en egen vilja och det handlar mycket om att ta tillfället i akt och vara snabb på bollen”, berättar Tommy. Eftersom akvarellens reaktion med pappret är beständig och inte kan ändras måste man precis som Edit Piaf sjöng lära sig att inte ångra någonting, Je ne regret rien. ”Det som hamnat på pappret stannar där, du får fokusera på hur du ska gå vidare från den punkt där du befinner dig”.

Besök Tommys portfolio på Artportable

”Måndag”