Med en förmåga att få in konsten i såväl konstens finrum som husfasader och modeshower har Ulla Werkström byggt ett konstnärskap med imponerande bredd. Hantverket sitter enligt Hallandskonstnären i sedan barndomen.

– När jag var liten köpte man aldrig presenter utan man tillverkade dem. Det sitter i ryggmärgen.

Du har gått över till att arbeta mycket med glaskonst. Vad gör det så populärt?

– När det gäller glaset så är det mycket färgerna som gör det – glaset blir fantastiskt vackert när solen lyser på det. Sedan vågar jag sätta ihop det på ett sätt som kanske inte alla hade gjort. En etablerad konstnär sa till mig: ”Jag skulle aldrig våga sätta ihop grönt och orange som du gör”. Jag har nog inte vett att vara försiktig – utan jag går på vad som känns bra för mig.

Se mer konst på steningesmycket.se

Har glaset likheter med material som du tidigare arbetat med?

– Sättet jag jobbar med glas har många likheter med textilt kollage, samtidigt är det roligt med ett helt nytt material. När jag skapar i glas ritar jag inte någon förlaga – jag skär ut bitar i olika former från en stor glasskiva och skapar utifrån dessa. När jag fått ihop ett motiv så ritar jag av det och slipar bitarna, därefter löder jag allt. Jag har hittat mitt sätt att arbeta som skapar mitt uttryck – jag har gärna lite luft mellan bitarna och använder ingen ram så att bitarna sitter fritt.

Dina silver- och titansmycken har länge varit populära och du är aktuell med kläder på en modeshow. Berätta.

– Första gången jag ställde ut smycken så var det på Moderna Museets boklåda. Jag sålde där under tre år innan de byggde nytt. Jag har också haft mina silver- och titansmycken – ringar, halsband och örhängen – på Designtorget i Göteborg och Stockholm. Det är fortfarande efterfrågan på mina smycken, särskilt på de i titan. Jag gör bara ett av varje smycke vilket gör dem unika.

– Kläderna som jag varit aktuell med är ett samarbete med ArtQueen i Kristianstad. Hon sätter upp en show om att bevara världen och kläderna är av återvinningsmaterial som jag skapat genom att pressa ihop plastpåsar i olika färger. Genom att skapa ett stycke av detta material kunde hon sy två manliga och två kvinnliga dressar. Dräkterna fortsätter att användas internationellt och jag var på plats när showen gjordes i Venice Beach och i Hollywood.

Se mer konst på steningesmycket.se

Har du alltid varit lika kreativ?

– Jag har alltid tillverkat saker och velat ge glädje. När jag var liten köpte man aldrig presenter utan man gjorde dem själv. Det sitter i ryggmärgen. När jag ger bort något så vill jag fortfarande gärna ha gjort det själv – det känns bra. 

Och inspirationen?

– Det finns så klart stunder när jag suttit där uppe i ateljén utan att kunna göra någonting, men så känner jag att det kryper i mig. Det finns nog egentligen ingen brist på inspiration – jag låter det växa fram. Ofta är det färg och form som kommer till mig – jag kan arbeta med någonting och först senare, när det är färdigt, ser jag vad det föreställer.

Textilkollage

Du har skänkt mycket glädje till många människor. Vad har konsten givit dig personligen?

– Mycket glädje – och när något varit jobbigt har jag alltid satt mig ner och målat eller ritat. Jag har på vis, utan att veta om det, idkat bildterapi med mig själv. Den drivkraften har gjort att man överlevt mycket.

– Samtidigt har jag alltid satsat på att ha en annan sysselsättning. Jag sökte en konstkola i Hamburg och kom in på en textillinje motsvarig konstfack, men tackade nej. Istället utbildade jag mig till lågstadielärare. Jag har kunnat ägna mig åt konsten under sommarlov och haft det på sidan om. Det har varit mer för själen än ett yrke. 

Vad satsar du på under 2019?

– Jag är en boren optimist så jag tror alltid att jag ska få ut min konst. Jag har sålt min konst till kommuner tidigare och min önskan är att få in de stora textilierna på exempelvis barnsjukhus.

– Sedan är jag med i Konstliv Halland och ska ställa ut på Kuben i Falkenberg i september, där jag också ställt ut en gång tidigare.

Läs mer om Ulla Werkström och se mer konst på steningesmycket.se