Christine Pettersson är konstnären som inte gillar att bli tillsagd hur man bör skapa en sak på ett visst sätt – hon vill vara fri. Hennes unika och roliga djur i keramik och ull har blivit ett sätt att sprida glädje och inspiration men som även kan bringa en medvetenhet för djurens rättigheter i en tid då allt fler arter börjar dö ut.

I konst finns en total frihet. Den att skapa vad helst en vill, efter sin egen förmåga, vision och mening. Men visst kan man uppfatta det som att det ibland finns regler – regler för hur man bör göra, hur ett visst motiv borde se ut eller formas. Inom keramiken upplevde konstnären Christine Pettersson just det här; att hon nästan kunde bli galen av direktiven om hur man ska göra en vas.

– Jag vill testa själv, annars blir jag tokig. När jag börjar skulptera kan jag ha världens ambition att göra en skål, men innan jag är i närheten av färdig har jag hunnit tröttna tio gånger om. Jag vill forma fritt, se vad som växer fram.

Som keramiker håller sig Christine borta från bruksföremålen och skapar istället finurliga och kanske lite ovanliga djur – giraffer, hästar, vargar men även en del människor. När det kommer till djurfigurerna är det glädjen i att återskapa deras uttryck som leder vägen.

– Jag finner inspiration både genom att titta på levande djur och genom fotografier av dem. Men det blir inte bara ”vanliga” djur jag skapar, utan jag hittar på en del, överdriver lite, gör dem unika och roliga.

Kickback, Giraff & Pingvin

Att sprida en medvetenhet om djurens skönhet har blivit en betydande aspekt i Christines skapande. Hon ser vikten i att ha respekt, att inse att människan inte är ensam på jorden utan att även djuren har rättigheter. Djurmotiven följer därmed Christine i konsten och har även fått ta plats i den mer nyfunna nåltovningen. Även här får frihet, spontanitet och överraskning visa vägen i skapandet eftersom hon sällan vet vad ullen kommer uppvisa för former.

– Det är när jag börjar att tova som en bild växer fram. Man ser liksom på ullen hur det vill forma sig. Man får följa materialet, och inte försöka tvinga in det i en form. Det kan hända att jag börjar göra en häst och slutar upp med en isbjörn.

Glimmer

Förutom sin egen konst är Christine även investerad den lokala konstnärsscenen i Eskilstuna genom sitt eget konstnärskollektiv – Galleri konstigt. Nio konstnärer, som skapar i olika tekniker och medier, huserar i galleriet. Tillsammans skapar de utställningar och kurser av olika slag för att sprida vidare möjligheterna och glädjen med konstnärligt skapande.

Vad betyder konst för dig?

– Det betyder jättemycket. Utan konsten skulle vi ju ha en halvdöd värld. Det är konsten som skapar spänning och intressanta möten. Att ge mer plats åt konsten i livet är mitt mål, och att inspirera andra att hålla på med samma sak. Det blir inte lika roligt att leva utan konst.

 

Upptäck fler av Christine Petterssons skulpturer och konstverk i hennes portfolio.