Med ett budskap om att ta ansvar för de energier vi sänder ut skapar textilkonstnären Mary Myntti otroliga skulpturer av allt från glitter till hård canvas. Under de kommande veckorna ställer hon ut i Artportables showroom och visar oss textila former som bland annat gestaltar rörelse och kommunikation människor emellan.

Konstnärer skulle kunna jämföras med forskare; i alla fall enligt Mary Myntti som ser konstnärernas förmåga att gräva ner sig i ett ämne, utforska det till fullo och sedan presentera idéer, kunskap eller visioner i ett unikt uttryck. Självklart på ett helt annat sätt än i en forskningsrapport, men kanske desto mer tillgängligt och utmanande. Som textilkonstnär utövar Mary den här konstnärliga forskningen dygnet runt, helt utan stopp.

– Jag är i ateljén dagligen och skapandet pågår dygnet runt, även i drömmarna. Det är en tuff process som kan vara ganska krävande. Det blir mycket experimenterande, mycket som kasseras och många timmar som går åt. I slutändan kan det komma fram något som ser jätteenkelt ut, men processen dit kan ha varit otroligt krävande.

M. Myntti

Konstnärskapet kretsar kring textila skulpturer, skapade i olika slags tyger som Mary syr och formar. Ett formande som kan jämföras med drejning och keramiktillverkning. Konstverken får ett helt unikt uttryck där det vid en första anblick inte talar för att det är skapat av just textilier.

– Ibland känns det nästan som att jag formar i lera och jag tycker det är häftigt att forma det så att det ser ut som något annat än vad det är. Några av de konstverk jag ställer ut nu är inspirerade av drejning, i deras form och höjd.

 Berätta mer om verken i utställningen.

– Grunden i min konst handlar om att avbilda det som inte syns i verkligheten. Jag försöker gestalta energier, rörelseenergier och mänskliga energier. Skulpturerna står tillsammans, som om de samtalar med varandra. En kommunikation där individernas energier förs vidare från den ena till den andra.

Att ta ansvar de för energier man sänder ut runt om sig är ett centralt budskap i Marys konstverk. Hennes senaste verk har byggts på tanken om nuet – en medvetenhet om nuet skapar ett tillstånd där hon anser att människan är som mest närvarande. Där man tar ansvar för sina handlingar, energier och interaktioner med andra individer.

NU no.2, NU no.1 & NU no.4

Vad representerar textil konst för dig?

– Med textil tycker jag att man kan fånga upp mycket rörelser, vilket jag vill åt i mina verk. Tyvärr tycker jag att textilkonstens är undervärderad på grund av gamla traditioner. Jag tror inte man värdesätter kunskapen inom textil och sömnad, man tar det lite för givet – speciellt eftersom man i historien utgått från att det är kvinnor som syr. Jag skulle önska att textil konst fick ett uppsving i världen.

Vid sidan av sitt konstnärskap arbetar Mary med scenproduktion genom att sy scenkläder till olika uppsättningar och evenemang. Ett kreativt yrke där en mängd olika viljor ska få plats och form i ett enda plagg och inom en bestämd tid. Under den senaste tiden har dock scenerna runt om i Sverige ekat tomma på grund av pandemin, vilket har lett till med tid för Marys egna skapande.

– Hur jobbigt det än har varit med corona så har det verkligen gett mig tid, vilket är en av de viktigaste aspekterna med ett konstnärskap. Att få hålla på, experimentera och ta sin tid att utvecklas. Konsten är en otroligt viktig del i samhället och jag tror att människor behöver rikta om sig lite och finna avkoppling och inspiration genom konst.

Se mer av Mary Mynttis textila skulpturer i hennes portfolio.